Bucureștenii nu vor suporta costurile taxei de 80 de lei pe tonă pentru deșeurile depozitate
Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, și Daniel Constantin, Ministrul Mediului, s-au întâlnit și au discutat despre unul din subiectele care i-ar fi obligat pe bucureșteni să bage mâna adânc în buzunare. Și anume taxa de 80 de lei/tonă pentru deșeurile depozitate la depozitele de deșeuri,
„Ne-am întâlnit cu mai multe asociații de proprietari, cu fundații, sau chiar cetățeni care, în momentul în care au auzit că de la 64 de lei pe tonă, prețul va crește de la 1 ianuarie 2017, cu 80 de lei pe tona de deșeuri și se va ajunge, practic, la un cost de 144 de lei pe tonă, s-au gândit imediat că aceste costuri suplimentare se vor regăsi în facturi. Subliniez că cetățenii nu vor plăti aceste costuri, această taxă de penalizare se va împărți pe lanțul industrial“ promite Gabriela Firea.
„Prin proiectul de Ordonanță de Urgență pe care l-am discutat cu doamna Primar General, taxa se menține, dar se va aplica la diferența dintre ceea ce țintește operatorul economic și ceea ce a realizat efectiv. Intenționăm ca procentele de valorificare să fie atinse și vom introduce în dezbatere publică, începând de miercuri, 18 ianuarie, acele praguri pe care le impunem. Taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferența dintre ținta de valorificare și ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul își impune o țintă de valorificare de 20% pe an și realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferența nerealizată. Din păcate, România are un procent de doar 4,5% pe zona de reciclare, iar ținta pe care trebuie să o atingă în 2020 este de 50%”, a declarat Daniel Constantin.