Trump trage în toate direcțiile: NATO, UE, Merkel, Putin, Obama

Trump trage în toate direcțiile: NATO, UE, Merkel, Putin, Obama

Cu câteva zile înainte de instalarea sa oficială la Casa Albă, Donald Trump a acordat interviuri pentru Times, Wall Street Journal și Bild, în care a explicat viziunea sa externă

Iată un rezumat al declarațiilor lui Trump: UE, „unealta Germaniei” - „Când vă uitați la Europa, vedeți de fapt Germania. UE este în realitate o unealtă în serviciul Germaniei. De aceea cred că Marea Britanie a făcut bine că a ieșit”, a spus Trump

El spus despre criza imigranților că a fost prost gestionată și că aceasta se află la originea ieșirii Marii Britanii din UE. „Popoarele, țările doresc să-și păstreze identitatea. Marea Britanie vrea să-și păstreze propria identitate. Cred că și alte țări vor părăsi UE, la rândul lor.”

Trump a acuzat-o pe Angela Merkel că, prin primirea refugiaților ilegali, a comis o „greșeală catastrofală”.

NATO este „învechit” - Nu doar UE este judecată cu asprime de viitorul președinte american: NATO este considerat „învechit” și nu a știut să se adapteze amenințării terorismului islamic.

O altă problemă a NATO este că „membrii săi nu achită ceea ce trebuie să achite și cu toate acestea suntem obligați să-i apărăm... Doar cinci țări își achită obligațiile corect. Cinci din douăzeci și două nu este prea mult. Cred că este foarte nedrept pentru Statele Unite.”

Totuși, Trump a dat asigurări că „NATO este important” pentru el.

Puține dintre statele membre ale Alianței ajung la nivelul de 2% din PIB alocat cheltuielilor militare, obiectiv fixat de NATO în 2014. Noul guvern al României a promis că în 2017 va aloca 2% din PIB pentru armată.

„Irak, cea mai proastă decizie din istorie” - Donald Trump crede că invazia Irakului a fost „una dintre cele mai proaste decizii - poate cea mai proastă - luată vreodată în istoria țării noastre. A fost ca și cum am fi aruncat cu piatra într-un stup.”

În ceea ce privește Siria, președintele ales a criticat imobilismul administrației Obama: „Am avut posibilitatea de a face ceva; a fost depășită o linie roșie și... nimic nu s-a întâmplat. Acum este mult prea târziu.” Trump a criticat și intervenția Rusiei în Siria.

„Rusia - acord nuclear contra sancțiuni” - În ciuda criticilor, Trump nu și-a schimbat intenția de a normaliza relațiile cu Putin. A dovedit- o încă o dată, afirmând că intenționează să-i propună liderului de la Kremlin un acord de reducere a armelor nucleare la nivel mondial în schimbul ridicării sancțiunilor. „Să vedem dacă putem încheia acorduri cu Rusia care ne pot fi benefice. Cred de exemplu că arsenalul nuclear ar putea fi considerabil redus. Sancțiunile dor foarte rău Rusia.”