Șefi din Poliția Română sunt acuzați că nu au respectat legea în cazul agentului ucis la Vișeul de Jos
- Petrisor Cana
- 10 ianuarie 2017, 00:00
Sindicatele susțin că agentul a fost omorât după ce a fost repartizat singur la post, cu încălcarea legii. SNAP cere demisia Șefei IPJ Maramureș, Viorica Marincaș, avansată în gradul de chestor de președintele Klaus Iohannis
Acuzaţii grave sunt aduse unor şefi din Poliţia Română, după tragicul eveniment în urma căruia şeful de post din Vişeul de Jos, judeţul Maramureş, a fost ucis de doi recidivişti, chiar în sediul poliţiei. Atât Sindicatul Polițiștilor Europeni (SPE) cât și Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) au transmis că agentul ucis, Gheorghe Nistor, nu trebuia să fie singur de serviciu. Şefii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Maramureş sunt acuzaţi că nu au respectat legea care îi obligă să planifice cel puţin doi poliţişti, în timpul misiunilor, ori un poliţist sprijinit de un jandarm sau un poliţist de frontieră, așa cum este prevăzut în Ordinul nr. 60/2010 privind organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice. „Putem vorbi despre abuz şi neglijenţă în serviciu, în cazul doamnei chestor Viorica Marincaş, şefa IPJ Maramureş. Din acest motiv vom iniţia o acţiune de protest şi îi cerem demisia”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, Viorel Şeicaru, vicepreşedintele SNAP.
FOTO: Polițistul Gheorghe Nistor a fost ucis pe 4 ianuarie
Legea obligă, șefii ignoră
Sindicaliştii susţin că nu s-a respectat Dispoziția IGPR nr. 643/2006, iar la nivelul multor unități de poliție din judeţe se aplică deficitar planurile de acțiune dispuse de IGPR. „Asemenea tragedii se pot repeta foarte uşor în condiţiile în care, astăzi, în 90% din IPJ-uri, din cauza impotenței manageriale, polițiștii intră în serviciu singuri, asigură permanența din timpul lor liber și intervin singuri la evenimente, în timp ce protecția lipsește cu desăvârșire”, susţin reprezentanţii celor două sindicate. Sindicaliştii arată că Gheorghe Nistor era lăsat să lucreze singur la post, ajutorul său fiind detașat la Postul de Poliție Leordina.
„Posturile sunt păzite de camera video”
Conducerea IPJ Maramureş a transmis, pentru Evenimentul zilei, că la nivelul Secţiei 4 Rurală Leordina, din care face parte Postul Vişeul de Jos, activitatea se desfăşoară „în conformitate cu prevederile legale”, şefii de post sunt planificaţi, în zilele lucrătoare, între 8.00 şi 16.00, în sediile care, în mare lor majoritate, sunt în incinta unor instituţii publice, precum primăriile şi sunt supravegheate video şi sunt sprijiniţi de patrule intercomunale planificate, zilnic, în serviciu pe raza comunelor. IPJ Maramureş transmite că a încadrat din sursă externă, în luna noiembrie, 32 de agenţi, din care 21 în mediul rural. În urma crimei din 4 ianuarie, au fost suplimentate efectivele de poliție, s-a asigurat sprijin pentru familia polițistului decedat, inclusiv prin acordarea drepturile ce se cuvin, iar după finalizarea cercetărilor conducerea IPJ susţine că va dispune măsuri „sub aspectul securitatăţii şi sănătăţii în muncă”.
Prima femeie chestor, avansată de Klaus Iohannis
Viorica Marincaș (foto) a devenit prima femeie șef de inspectorat și chestor în Poliția Română, fiind avansată în acest grad de președintele Klaus Iohannis, pe 23 ianuarie 2015. Este soția lui Ioan Marincaș, membru PNL și fost șef al Penitenciarului Baia Mare, schimbat din funcție pentru nereguli grave, pe 7 octombrie 2005, prin decizie a fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, la propunerea lui Marius Iacob, actualul primadjunct al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Atunci, Iacob era director al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Soții Marincaș sunt acuzați că și-au construit vila cu ajutorul deținuților.