Ce joburi iși doresc liceenii

Ce joburi iși doresc liceenii

Aproape două treimi dintre elevii de clasele terminale de liceu, a XI-a şi a XII-a, visează la un loc de muncă în IT (32%) sau medicină (31%), potrivit unui sondaj realizat de INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului ”Ghidul Meseriilor Viitorului”.

Dintre cei chestionați, 13% au menţionat că domeniul economic, al managementului şi al antreprenoriatului este atractiv pentru un viitor job, iar 8% ar opta pentru un loc de muncă în domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător).

În schimb, interesul pentru meseria de profesor este exprimat de doar 3% dintre liceeni.

În același timp, unu din doi elevi consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligenţei artificiale şi al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuală, 13% din internetul tuturor lucrurilor şi 6% din blockchain.

În plus, elevii de liceu sunt atraşi de marketingul digital ( 17%), programare, robotică şi inteligenţă artificială (15%, fiecare), turism spațial (14%) şi arhitectură de spaţii virtuale şi dezvoltare de avatare (câte 13%).

Elevii intervievați nu au uitat nici de biomedicină sau biotehnologie (9% dintre ei ar opta pentru aceste domenii), dar nici de inovația în domeniul energiilor alternative (3%).

Și preferințele părinților și cadrelor didactice intervievate par să fie aliniate cu cele ale copiilor. 44% dintre respondenți consideră că IT-ul este domeniul viitorului (programare, robotică, inteligenţă artificială), iar pe locul doi plasează – ca și elevii -  medicina (28%).

Nici părinții și nici chiar profesorii nu sunt convinși că meseria de profesor este una potrivită pentru copiii lor, doar 5% dintre cei intervievați fiind atrași de această opțiune. Domeniul juridic are doar 2% persoane interesate din rândul adulților respondenți, domeniul economic și al afacerilor este atractiv pentru 11% dintre aceștia, în timp ce 6% dintre ei și-ar încuraja copiii să se îndrepte spre psihologie.

Sondajul de opinie al INACO a fost realizat, în perioada septembrie - noiembrie 2018, pe un eşantion de peste 1.300 de elevi, părinţi şi profesori din Bucureşti, Timişoara şi Piteşti, în cadrul proiectului ”Ghidul Meseriilor Viitorului”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News