Ungaria a luat faţa României. Budapesta a comandat 16 elicoptere multirol H225M

Ungaria a luat faţa României. Budapesta a comandat 16 elicoptere multirol H225M

Ministerul ungar al Apărării a comandat 16 elicoptere multirol H225M echipate cu sistemul HForce de management al armamentului.

În cazul în care guvernul de la Bucureşti îşi va da acordul, România ar putea construi elicoptere H215M. Airbus şi-a arătat disponibilitatea de a realiza transferul tehnologic, cu condiţia unei comenzi de 16 elicoptere. De altfel, IAR Braşov este contractor principal pentru H215M pentru orice comandă viitoare din partea Ministerului Apărării, având ca scop înlocuirea flotei îmbătrânite. Înțelegerea reflectă angajamentul comun al Airbus și IAR de a contribui la modernizarea flotei de elicoptere multirol.

Comanda Ungariei include, pe lângă elicoptere, un program amplu de training și suport pentru a asigura nivelul cel mai ridicat de disponibilitate operațională a aparatelor. „Sunt recunoscător Guvernului ungar pentru încrederea acordată companiei noastre în cadrul programului ambițios „Zrinyi 2026“ de modernizare a forțelor armate. Echipele noastre au avut ocazia să lucreze cu experți și piloți profesioniși și entuziasmați din Ungaria, a căror contribuție a fost cheia succesului acestui proiect“, a spus Bruno Even, CEO Airbus Helicopters.

„Acest nou contract confirmă din nou capacitățile multirol ale platformei H225M operate de cei mai exigenți clienți militari din lume, capacități care au fost testate în luptă. Forțele armate din Ungaria vor putea să se bazeze pe tandemul H145M/ H225M pentru a putea îndeplini, cu costuri reduse, toate misiunile militare majore, de la transport utilitar și transportul trupelor, salvare în luptă până la misiuni de atac ușor.“

Elicopterele H225M selectate de Ungaria vor fi echipate cu capabilități de comunicare de ultimă generație și vor fi folosite la transportul trupelor, activități de căutare și salvare asociate misiunilor de luptă, precum și pentru operațiuni speciale. Avionica ultramodernă și pilotul în 4 axe, capacitățile excepționale în ceea ce privește  raza și sarcina utilă, combinate cu o cabină generoasă, proiectată să transporte până la 28 de militari și armamentul puternic air-to-ground și air-to-surface, ca și sistemele de război electronice permit H225M să îndeplinească cele mai dificile misiuni. Elicopterul are capabilități all-weather cărora li se adaugă aceea de a opera pe timp de noapte, datorită sistemului Night Vision Goggle.

În prezent sunt operaționale 88 de elicoptere H225M la nivel global. Acestea au depășit recent 100.000 de ore de zbor de la momentul primei livrări către Forțele Aeriene ale Franței, în 2006. De atunci și până în prezent, H225M, aparat care cântărește 11 tone, și-a demonstrat fiablitatea și robustețea în teatre de luptă și zone de criză multiple.

Cu acest contract, Ungaria devine cea de-a 9-a țară din lume care alege H225M. Membru al familiei de elicoptere multirol Super Puma, acest aparat este în prezent operațional în Franța, Brazilia, Mexic, Malaezia, Indonezia și Thailanda și a fost recent comandat de Kuweit și Singapore.

 

Ne puteți urmări și pe Google News