Judecătorii ICCJ au respins recursurile formulate de doi craioveni şi fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa, condamnaţi la 10, respectiv 12 ani de închisoare
Cei trei au fost acuzaţi de procurorii DNA că au falsificat o serie de documente în baza cărora au obținut fraudulos peste 500 de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea, informează colegii de la cotidianul oltenesc Gazeta de Sud.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție dispuneau, în martie 2014, trimiterea în judecată a craiovenilor Mircea Basarabă, administratorul SC Consult Turist Company SRL Craiova, Mihai Petrulian, fost asociat al firmei administrate de Basarabă, precum și a lui Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa. Infracțiunile reținute de procurorii anticorupție au fost abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave, respectiv participația improprie la această infracțiune.
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au reținut că, în perioada iunie 2004 – august 2006, Basarabă, Petrulian și Deaconeasa „au desfășurat o serie de activități pentru a dobândi, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Inculpații au acționat ca reprezentanți ai unor persoane fizice, moștenitori ai unor persoane despre care au susținut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective și, în susținerea acestor afirmații mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate“.
Trei Doamne și toți trei!
Concret, cei doi craioveni au apelat la sprijinul lui Gheorghe Deaconeasa, care a identificat terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie statul român. Ulterior, craiovenii ar fi „fabricat“ o serie de documente în baza cărora au obţinut peste 500 de hectare de teren forestier. „Ca și modalitate de operare, inculpații și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și, ulterior, le-au folosit, atât în fața membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în fața instanțelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă“, au reținut anchetatorii.
Prin aceste „inginerii“, inculpații au intrat în posesia unei suprafețe totale de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Prejudiciul a fost stabilit la suma totală de 12.913.761 de lei.