IARNA LOVEȘTE în plin. Intervenții de URGENȚĂ în 17 județe și în București. Mașini blocate și PORTURI ÎNCHISE. Breaking news!
- Petrisor Cana
- 28 noiembrie 2018, 10:39
Ianrna lovește din plin în 17 județe din România și în București unde este cod galben de ninsori și viscol. Pompierii au acționat pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism și pe carosabil, iar pe DN5, în localitatea Uzun, din județul Giurgiu, circulația rutieră s-a desfășurat temporar îngreunat din cauza derapării a două autotrenuri. Traficul a fost blocat și în Teleorman din cauza unui camion care a rămas blocat.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis că, în urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin vânt, ninsori viscolite, strat de zăpadă și depuneri de gheață, până la această oră nu au fost înregistrate situații grave care să pună în pericol comunitățile. Începând din această noapte, de la ora 2.00 a intrat în vigoare o atenționare meteorologică COD GALBEN pentru 17 județe – Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlvea, Vrancea, dar și în municipiul București.
Pe fondul vremii nefavorabile, în dimineața zilei de miercuri s-au produs trei situații care au presupus intervenția autorităților. Astfel, în municipiul București, pompierii au acționat pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism și pe carosabil, iar pe DN5, în localitatea giurgiuvenă Uzun, circulația rutieră s-a desfășurat temporar îngreunat din cauza derapării a două autotrenuri. Echipele administratorului de drum au intervenit pentru scoaterea vehiculelor în afara părții carosabile.
De asemenea, între localitățile Merișani și Guruieni din județul Teleorman, un camion nu a mai putut urca o pantă și a blocat parțial tronsonul de drum. La acest moment, în zona intervin un echipaj al ISU Teleorman împreună cu reprezentanți ai primăriei Merișani, pentru remedierea situației în cel mai scurt timp.
Din cauza vântului puternic au fost închise porturile Midia, Mangalia, Constanța, Agigea și bara Sulina.
În continuare, aproximativ 4.900 de pompieri cu șenilate, autofreze, autospeciale pentru victime multiple sau alte mașini cu capacitate de trecere mărită sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației din zonele care pot fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate in această perioadă.
Recomandările pompierilor
Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condițiilor de drum, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru zăpadă și să manifeste prudență maximă.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecţia și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care au putea fi doborâți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.