Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului

Miercuri, 14 noiembrie, este Ziua Mondială a Diabetului. Conform datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet (FID), în fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum: bolile cardio-vasculare, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli neurologice, orbire și amputare.

La nivel mondial, 366 de milioane de persoane suferă de diabet și alte 280 de milioane sunt identificate cu risc crescut de diabet. Conform estimărilor FID, până în 2030, numărul celor diagnosticați cu diabet poate crește până la 552 milioane de persoane și încă 398 milioane de persoane identificate cu risc de diabet zaharat.

În fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat. Aproape 70% din cazurile de Diabet Zaharat Tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Aproape 2 milioane de pacienți români diagnosticați cu Diabet Zaharat (studiu PREDATORR, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice). 70% din cazurile de diabet de tipul 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed (ADCMS) și clinicile partenere marchează Ziua Mondială a Diabetului prin organizarea unui eveniment amplu ce vine în întâmpinarea pacienților și a medicilor, deopotrivă, abordând tema din acest an - Diabetul și Familia. Miercuri, 14 noiembrie, începând cu ora 10:00, persoanele care suferă de Diabet Zaharat și familiile acestora vor împărtăși cu specialiștii ADCMS, experiența vieții de zi cu zi și impactul acestei boli asupra lor. Astfel, familiile cu copii, familiile soț-soție sau familiile cu un singur membru cu Diabet Zaharat sunt invitate să ia parte la evenimentul, prilejuit de Ziua Mondială a Diabetului, ce va avea loc în Bd. Dacia nr.54, din sectorul 2 al Capitalei.

Pe parcursul zilei, atât pacienții clinicilor cât și persoanele sănătoase vor beneficia de testarea gratuită a glicemiei și vor putea interacționa cu medicii pentru a obține informații privind tratamentul și prevenția Diabetului Zaharat. Programul evenimentului va cuprinde un workshop dedicat tuturor factorilor implicați în depistarea și managementul Diabetului Zaharat, în cadrul căruia se va discuta despre aprobarea și decontarea sistemelor de monitorizare.

Dr. Adriana DUMITRESCU Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice

”Peste 425 milioane de persoane  sunt diagnosticate  în lume cu Diabet  Zaharat. Majoritatea  au Diabet  Zaharat  de tip  2, care ar putea  fi  prevenit  cu un stil de viață  sănătos, un plan de exerciții  fizice  și  o dietă  echilibrată. Familia  are un rol cheie  în modificarea  factorilor  de  risc  pentru  Diabetul Zaharat de tip 2. Suportul acesteia influențează  substanțial  evoluția  și calitatea  vieții  celor diagnosticați.  ADCMS (Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed) asigură prin programele educaționale  organizate  GRATUIT, informații  despre  managementul Diabetului  Zaharat și noile modalități de tratament, atât pacienților cât și familiilor acestora. Rolul programelor educaționale  și  Școala de Diabet încearcă astfel să reducă impactul emoțional și să îmbunătățească calitatea vieții tuturor celor implicați.

Ținând cont că statisticile  arată că 1 din 2 persoane poate avea Diabet Zaharat nediagnosticat, toate familiile pot fi afectate, așa că este esențial  să cunoaștem cu toții  semnele, simptomele  și factorii de risc ai acestei boli.

Un diagnostic  precoce poate duce la o viață  normală.” 

Dr. Mihai Comșa, Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: “Noile tehnologii folosite în tratamentul diabetului (senzori de glicemie și pompe de insulină cu senzor integrat) sunt benefice atât pentru pacient cât și pentru famila acestuia, reducând semnificativ incidența episoadelor glicemice periculoase și eliminând anxietățile legate de evoluția glicemică.“

 

 

 

 

 

Psiholog Lucia Popescu: “Adesea ne întrebăm cât de mult ajută familia în cazul unei persoane cu diabet. Studiile indică o legătură semnificativă între suportul membrilor familiei și acceptarea și respectarea tratamentului.  Uneori observăm și cât de mult contribuie diabetul într-o familie unde există cel puțin o persoană cu diabet.

Reorganizarea stilului de viață - a meniului din familie, a activităților de zi cu zi, a somnului; învățarea vulnerabilității și a puterii acesteia, auto-organizarea și auto-educarea; și, nu în ultimul rând, iubirea față de celălalt exprimată prin deschiderea spre schimbare. Toate acestea le trăim zilnic noi, cei care suntem alături de persoanele cu diabet - asistenți, infirmieri, medici, psihologi.

Și ne întrebăm unde începe și unde se termină, de fapt, familia. Căci noi ne bucurăm să susținem și să facem parte din această comunitate extinsă, cu scop comun: stilul de viață sănătos pentru noi toți.”

Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed (ADCS) a fost înființată în decembrie 2013, având ca scop atât formarea profesională inițială și continuă și promovarea educației de calitate în domeniul medical și al cercetării, cât și prevenția și educarea prin programe și campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța Diabetului Zaharat. În acest sens, în 2014, asociația a demarat seria de conferințe iDiabet (Inteligent. Informat. Implicat), ajunsă la cea de-a VI-a ediție în acest an, vizând abordarea multidisciplinară și supra-specializată a Diabetului Zaharat. Școala de Diabet este un program dedicat pacienților diagnosticați cu Diabet Zaharat, în cadrul căruia pacienții învață alături de medici specialiști și psihologi, printre altele, cum să–și mențină indicii de glicemie echilibrați, printr-un stil de viață adecvat și care sunt mecanismele de prevenție a complicațiilor și de acțiune potrivite în situațiile de criză.

 

Ne puteți urmări și pe Google News