Alertă mondială! Bacteriile UCIGAŞE care REZISTĂ la ANTIBIOTICE devin tot mai PUTERNICE şi aproape IMPOSIBIL de tratat. Câţi oameni vor muri în următoarii ani

Alertă mondială! Bacteriile UCIGAŞE care REZISTĂ la ANTIBIOTICE devin tot mai PUTERNICE şi aproape IMPOSIBIL de tratat. Câţi oameni vor muri în următoarii ani

Potrivit CNBC, un nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), arată că superbug-urile ar putea ucide aproximativ 2,4 milioane de persoane în America de Nord, Europa și Australia în următorii 30 de ani, iar până la 10 milioane până în 2050 dacă nu se face nimic pentru a opri rezistența la antibiotice.

Ce este un superbug?  Un superbug este de obicei definit ca un microorganism care este rezistent la antibioticele utilizate în mod obișnuit - dar nu toate superbug-urile sunt create egal. Unele sunt rezistente la unul sau două, dar altele pot fi rezistente la mai multe medicamente. Cazurile în care oamenii mor din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice sunt alarmante, în special în locuri precum Australia, care nu permite vânzarea antibioticelor fără prescripție medicală. Dar, în întreaga lume, numărul persoanelor care mor pe motiv că infecția lor nu poate fi tratată de nici un antibiotic disponibil crește.

În prezent, bacteriile rezistente la antibiotice provoacă anual 700 000 de decese la nivel mondial, iar o analiză a guvernului britanic privind rezistența antimicrobiană a estimat că acest număr ar putea crește până la 10 milioane până în 2050. Dacă se permite să se răspândească superbug-urile, putem ajunge la un punct în care este prea periculos pentru a efectua intervenții chirurgicale din cauza riscului unei infecții, ceea ce ar avea implicații enorme pentru sănătatea oamenilor din întreaga lume.

De asemenea, se anticipează că rezistența va crește și mai rapid în țările cu venituri mici și medii. În Brazilia, Indonezia și Rusia, de exemplu, între 40% și 60% dintre infecții sunt deja rezistente, comparativ cu o medie de 17% în țările OCDE. În aceste țări, creșterea ratelor de rezistență la antibiotice va fi de 4-7 ori mai mare decât în ​​țările memebre OCDE până în 2050. Aproximativ 29.500 de persoane mor în fiecare an în medie în Statele Unite de la infecții asociate cu opt bacterii rezistente la antibiotice. Până în 2050, acest număr este așteptat să crească semnificativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daunele economice ale acestei crize sunt enorme: în Statele Unite, costurile de îngrijire a sănătății legate de rezistența la antibiotice ar putea ajunge la 65 miliarde de dolari până în 2050, potrivit raportului OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică ). Este mai mult decât gripa, HIV și TBC. Dacă proiecțiile sunt corecte, rezistența la antibiotice va fi cu 70% mai mare în 2030 decât în ​​2005 în țările OCDE. În aceeași perioadă, rezistența la tratament se va dubla în țările UE.

La începutul acestui an, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au avertizat că au detectat 221 de tulpini de o rasă rară de "bacterii de coșmar": această bacterie este practic incurabilă cu antibiotice și are gene speciale care îi permit să transmită rezistența sa la alți germeni.  Aproape jumătate din infecțiile rezultate sunt periculoase pentru viață, titrează cnbc.