Operațiunea „Pomana”. Șapte hoți jefuiau bătrâni în timp ce se rugau pentru sufletele răposaților

Operațiunea „Pomana”. Șapte hoți jefuiau bătrâni în timp ce se rugau pentru sufletele răposaților

O acțiune a polițiștilor din Prahova a condus la anihilarea unui grup de femei și bărbați care au jefuit zeci de bătrâni, din mai multe județe, prin metoda „pomana”.

În doar două luni de zile, în perioada august - octombrie a.c., escrocii au reușit să fure circa 100.000 de lei din casele oamenilor. Așa cum ne-au dezvăluit oficiali din Poliția Prahova, hoții, în special femei, băteau la ușile oamenilor și le ofereau produse „de sufletul răposaților”. Hoațele erau îmbrăcate în haine negre, dotate cu lumânări și icoane și le spuneau că vin din partea unei vecine sau a unui vecin, după ce se interesau cine mai locuiește în bloc sau în zona în care acționau.

 „Cumpărau pateuri și le ofereau victimelor, în general persoane în vârstă”, ne-a explicat un polițist. Apoi, pe motiv că vor să îi dea și o sumă de bani, ecrocii scoteau o bancnotă de 200 de lei și îi spuneau gazdei să le dea restul, ca să îi lase 100 de lei. Astfel, vedeau unde are omul banii. Pe urmă, una dintre femei aprindea o lumânare și spunea, de trei ori, rugăciunea „Tatăl Nostru”, ca să îi distragă atenția victimei, iar cealaltă cotrobăia prin casă. În acest mod, hoții au reușit să fure, numai dintr-o locuință, 50.000 de lei.

Din informațiile deținute de polițiști, hoții au acționat în Ploiești și în alte orașe, dar și în mediul rural. Prejudiciul total și numărul victimelor urmează a fi stabilit după ce anchetatorii adună toate informațiile despre victimele escrocilor. Sunt unii oameni care, însă, au refuzat să depună plângeri, pentru că sumele furate erau de ordinul a câteva sute de lei. Cei șapte au fost prinși cu ajutorul Direcţiei Operaţiuni Speciale. Miercuri, polițiștii și jandarmii i-au săltat de acasă, din locuințele lor situate în orașele Ploiești și Mizil.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Rețea de 68 de hoți, prinsă la Constanța

Tot prin „metoda pomana”, două hoațe i-au furat, săptămâna trecută, unui bătrân de 91 de ani, din Brăila, peste 3.000 de lei. De asemenea, în decembrie 2016, procurorii din Constanța au anihilat o rețea format din 31 de femei și bărbați care au jefuit 68 de bătrâni din 12 județe, în același mod.