PROCURORII îi cer lui TOADER să renunțe la revocarea lui LAZĂR

PROCURORII îi cer lui TOADER să renunțe la revocarea lui LAZĂR

Copreşedintele Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, Antonia Diaconu, a declarat că Tudorel Toader trebuie să renunţe la propunerea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

Procuroarea Antonia Diaconu solicită respectarea opiniei formulate de Comisia de la Veneţia, care a recomandat între altele ca avizul CSM în revocarea procurorilor de rang înalt să nu fie doar consultativ: „Problema este în primul rând să-şi dea CSM-ul avizul. Ăsta este un punct sensibil, pentru că pe legea nouă, avizul CSM-ului e doar un aviz consultativ, iar GRECO şi Comisia de la Veneţia au cerut ca avizul acesta să fie unul conform, adică unul care să aibă caracter obligatoriu”.

„Am văzut un interviu al unui domn prim-procuror de la Braşov, care spunea foarte plastic că dacă un procuror general se poate schimba la fel de uşor ca doamna care face curat în interiorul Parchetului, ce aşteptări să mai avem noi, ceilalţi, care suntem sub procurorul general. Este o procedură atât de arbitrară, încât oricare dintre noi se poate gândi că săptămâna viitoare poate o să fie revocat pentru diverse motive. De aia şi spun că toate aceste proceduri ar trebui făcute cu foarte mare stricteţe şi foarte-foarte bine gândite şi factorul politic să fie cât mai puţin implicat în toate numirile şi revocările, mai ales la procurorii de rang înalt”, a declarat Antonia Diaconu la RFI.

Mai mult de o mie de magistraţi au semnat o petiţie online, lansată de Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, prin care îşi arată susţinerea faţă de procurorul general, Augustin Lazăr.

Ne puteți urmări și pe Google News