Rusia vinde Turciei cărbune exploatat în provinciile separatiste ucrainene Donetsk și Luhansk, acuză Ministrul ucrainean de externe

Rusia vinde Turciei cărbune exploatat în provinciile separatiste ucrainene Donetsk și Luhansk, acuză Ministrul ucrainean de externe

Rusia vinde cărbune ucrainean, exploatat în provinciile separatiste Donetsk și Luhansk, amestecat cu cărbune extras în Rusia, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, la un briefing de presă ținut cu ocazia unei conferințe pe teme de securitate care a avut loc în orașul ucrainean Lviv. În acest fel, cărbunele extras în Donbas poate ajunge în Turcia și chiar în Polonia, raportează portalul de știri ucrainean UNN.

"Avem informații că Rusia manevrează cărbune din teritoriile ocupate [din Ucraina], pe care îl amestecă cu cărbune rusesc, astfel încât nu putem să-l detectăm chimic, iar apoi îl trimite  în Turcia", a declarat Klimkin.

El a adăugat că o investigație în acest domeniu este în curs de desfășurare. "De altfel, avem motive să bănuim că acest tip de cărbune a ajuns în Polonia", a continuat el.

Pe 26 ianuarie, SUA a lărgit lista de persoane fizice și juridice din Rusia și teritoriile ucrainene ocupate de Rusia care sunt afectate de sancțiuni. Lista cuprindea 12 "funcționari" din așa-numitele republici populare Donetsk și Luhansk (DPR și LPR) care au fost implicate în tranzacționarea cărbunelui ucrainean exportat către Turcia.

Cea mai importantă persoană de pe listă este fostul ministru al republicii populare Donetzk (DPR), Alexander "Tașkent" Timofeev (care a fugit în Rusia după asasinarea conducătorului DPR Alexander Zakharchenko luna trecută). Într-un interviu, Timofeev s-a lăudat că DPR  a exportat bunuri către China, Italia, Spania și Franța.

Lista sancțiunilor îi include, de asemenea, pe fostul ministru adjunct  al Combustibilului și Energiei din guvernul Republicii Populare Luhansk, Alexander Melnichuk, care a organizat modalitatea de trimitere a cărbunelui din Donbas către UE prin compania DonCoalTrade, înregistrată în orașul  Katowice, din Polonia.

În luna februarie, un ONG care monitorizează situația  din cele două republici separatiste ale Ucrainei a raportatul faptul că uraniul exploatat în regiunea Donbas ar putea fi trimis și în Turcia prin porturile maritime din regiunea georgiană Abhazia ocupată de Rusia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News