COMPLOTUL PSD-ALDE. Se OPUN recomandărilor forurilor europene și IGNORĂ recomandările de la Bruxelles. REACȚIA ministrului Justiției
- Cora Muntean
- 21 octombrie 2018, 10:13
Președinții coaliției aflate la putere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au grăbit intenționat adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Legilor Justiției, cu doar patru zile înainte de raportul Comisiei de la Veneția. Vicepreședintele PNL Florin Roman a declarat pentru Psnews.ro că astfel cei doi lideri au vrut să pună Comisia în fața faptului împlinit.
„Faptul că experții Comisiei de la Veneția l-au pus la colț pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, și au lansat un raport devastator privitor la mutilarea Legilor Justiției și a Codurilor penale, certifică faptul că PSD și ALDE știau prea bine ceea ce urma să se întâmple acolo – știau asta înainte de momentul adoptării controversatei OUG care a modificat Legile Justiției. Dacă Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu ar mai fi așteptat câteva zile, pentru a asculta în mod oficial concluziile Comisiei de la Veneția, acum le-ar fi fost extrem de greu să mai adopte o astfel de ordonanță devastatoare pentru Justiție. Ce așa-zise argumente ar mai fi putut invoca Dragnea și Tăriceanu, după un astfel de raport?, a declarat Roman pentru sursa citată.
Deputatul liberal a precizat că șefii PSD-ALDE nu votr da înapoi, indiferent de opinia instituțiilor Uniunii Europene.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat graba adoptării OUG. „În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal”, a scris ministrul, duminică dimineața, pe Facebook.
Ministrul a adăugat că, „fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale”. În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018.