DRAGNEA, LOVIT în PLIN de Curtea Constituțională. Ce se întâmplă cu DOSARUL în care a fost CONDAMNAT DEFINITIV
- Alex Dumitrescu
- 12 octombrie 2018, 20:41
Curtea Constituțională a declarat ca neconstituționale mai multe prevederi din noul Cod de Procedură Penală. Printre acestea se găsesc și cazurile suplimentare prin care se poate cere revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive.
Conform comunicatului de presă al CCR, printre prevederile declarate neconstituționale se găsește revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, care poate fi cerută atunci când „hotărârea de condamnare s-a întemeiat pe o prevedere legală de incriminare care, după ce hotărârea a devenit definitivă, a fost declarată neconstituţională, în tot sau în parte sau într-o anumită formă de interpretare, de către Curtea Constituţională”.
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale și alte două motive de revizuire care se referă la „neredactarea şi / sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei” și „Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă”.
CCR a dispus, vineri, neconstituționalitatea a 64 de dispoziții din legea de modificare a Codului de Procedură Penală.
Alte 31 de dispoziții au fost declarate constituționale.
CPP urmează a fi întors în Parlament pentru modificare în conformitate cu decizia CCR.