Pensii mai mari cu aproape o treime de la 1 octombrie pentru 100.000 de „seniori”
- Emil Simionescu
- 2 octombrie 2018, 00:00
Aproximativ 100 .000 de pensionari care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1 990 - 1 ianuarie 2011, vor beneficia, la nivel naţional, de recalcularea din oficiu a pensiilor, dar şi de o majorare a veniturilor.
Procesul de recalculare a pensiilor a început la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele de muncă menţionate.
„Pensiile s-au maj orat în trei etape, ultima înc epând cu 1 iulie anul ac esta, iar în perioada imediat următ oare vom promova un nou proiect al legii pensiilor, menit să continue majorările veniturilor persoanelor în vârstă, pentru a le oferi o viaţă mai bună”, a dat asigurări, luni, premierul Viorica Dăncilă, într -un mes aj transmis cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.
Creşte pensia şi pentru „specialii” pensionaţi după 1 ianuarie 2011
Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a aproximat că „după intrarea în vigoare a legii 221 (apărută în iulie 2018, n.red.) și recalcularea care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie. Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărțea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20 , ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime”.
Ministrul Muncii a mai făcut referire şi la alte categorii de beneficiari ai măsurii de creştere a punctului de pensie, chiar dacă au ieşit la pensie după 1 ianuarie 2011. „Este vorba despre cei care au lucrat în condiții speciale: furnaliștii, siderurgiștii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creșterea va fi tot cu o treime”, a mai adăugat Olguţa Vasilescu, care a punctat faptul că „impactul creşterii pensiilor e calculat la 1,3 mld lei”.
De la 1 iulie, punctul de pensie a urcat la 1.100 de lei, iar ministrul Muncii a precizat că cei care au făcut facultatea, masteratul și doctoratul la cursuri de zi, precum și cei care au efectuat stagiul militar, vor beneficia de un avantaj. Perioadele de studii și armata vor fi considerate vechime în muncă.
„Medicii au salarii mai mari decât miniștrii”
Lia Olguţa Vasilescu este de părere că în urma măsurilor adoptate de actuala guvernare sistemul sanitar se află „în vârful piramidei salariale”, iar medicii sunt „mult mai bine plătiţi decât miniştrii”. „Acest an este special pentru întreg sistemul sanitar pentru că este prima oară când i se recunoaşte rolul pe care-l are în societate, în sensul că, deja, se află în vârful piramidei salariale. La ora actuală medicii sunt mult mai bine plătiţi decât miniştrii”, a declarat ea, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova.