POATE schimba RADICAL DNA. DECLARAȚII care o vizează pe KOVESI

POATE schimba RADICAL DNA. DECLARAȚII care o vizează pe KOVESI

Propunerea Ministrului Justiției, Tudorel Toader, la șefia DNA, Adina Florea, a făcut declarații despre dosarele care vizează magistrați dar și despre fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, referitor la declarațiile de „decapare instituțională”.

Adina Florea a oferit un interviu pentru Mediafax, în care a declarat că nu era necesar un protocol între SRI și Ministerul Public, această activitate fiind reglementată de Lege 304/2004.

„Activitatea desfăşurată de procurori, implicit activitatea de urmărire penală, este riguros reglementată de Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi de Codul de procedură penală. Prin urmare, nu era şi nici nu este necesară vreo adăugire la lege prin încheierea unor protocoale”, a declarat Florea.

Ea a mai spus că procurorii vor fi obligați să aplice legea în cazul în care va fi emisă o ordonanță de urgență cu privire la revizuirea sentințelor definitorii date în baza protocoalelor dintre instituții.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Elaborarea unei asemenea ordonanţe este atributul guvernului iar procurorul are obligaţia de a aplica legea şi nu de a o comenta”, a declarat ea.

Adina Florea a declarat că, în cazul dosarelor care vizează magistrați, nu exclude ca acestea să reprezinte o formă de șantaj la adresa lor.

„Nu cunosc modul de sesizare în dosarele penale în care sunt vizaţi magistraţi. Nu exclud ca aceste dosare să reprezinte o formă de şantaj a magistraţilor cu atât mai mult cu cât denunţurile trebuie să îndeplinească rigorile impuse de Codul de procedură penală”.

„Nu mi s-a comunicat de către Direcţia Naţională Anticorupţie nici un act de procedură şi nici o citaţie din cuprinsul cărora să rezulte că aş fi cercetată pentru săvârşirea vreunei infracţiuni. Singurul act comunicat a fost ordonanţa de infirmare, act care mi s-a comunicat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din cuprinsul căruia nu rezultă implicarea mea în săvârşirea vreunei fapte penale”, a spus ea, în privința dosarului pe numele ei care se află pe rolul DNA.

Legat de exprimarea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, privind „decaparea instituțională”, Florea a declarat că „expresia „decaparea instituţiilor statului” nu este proprie limbajului pe care-l folosesc şi, prin urmare, nu sunt în măsură să ofer o definiţie a acestei expresii”.

„Am convingerea că secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza cu obiectivitate şi imparţialitate propunerea formulată de Ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, cu atât mai mult cu cât Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei”, a declarat ea, referindu-se la avizul pe care CSM trebuie să îl dea în cazul ei.

Florea va susține un interviu la CSM, în 27 septembrie, iar avizul va fi transmis Ministrului Justiției pe 2 octombrie.