Internetul, schimbare esenţială! Cine va fi răsplătit pentru munca online

Internetul, schimbare esenţială! Cine va fi răsplătit pentru munca online

Parlamentul European votează astăzi o directivă referitoare la drepturile de autor, prin care artiştii muzicali, cineaştii şi jurnaliştii vor fi plătiţi atunci când munca lor va fi distribuită în mediul online.

Marile companii Facebook şi Google sunt acuzate de mai multe organizaţii de artişti, care susţin că aceşti giganţi încasează bani de pe urma muncii lor. La rândul lor, purtători de cuvânt ai platformelor online spun că nu va mai exista ceea ce se înţelege prin internet liber, dacă directiva menţionată va fi pusă în aplicare.

Jean Claude-Juncker: ”Vreau ca jurnaliștii, editorii și autorii să fie plătiți corect pentru munca lor, indiferent dacă lucrează în studiouri sau în sufragerie, indiferent dacă produsul muncii lor este difuzat offline sau online și indiferent dacă este distribuit publicului utilizând un copiator sau este disponibil în scopuri comerciale pe internet prin intermediul unui hyperlink.”

În urmă cu doi ani s-a pus, pentru prima oară, în discuţie ideea unei directive pentru drepturile de autor. După îndelungi dezbateri, Parlamentul European va vota astăzi noi reguli pentru piesele muzicale, filmele sau articolele de presă din mediul online.

Ne puteți urmări și pe Google News