O sugestie pentru Opoziție: Singura soluție este înființarea unei noi Convenții Democratice!

O sugestie pentru Opoziție: Singura soluție este înființarea unei noi Convenții Democratice!

Politologul Dan Pavel susține, pe Facebook, că singura soluție câștigătoare pentru ieșirea din actualul context politic românesc este înființarea unei noi Convenții Democratice, CDR rămânând unicul construct politic postdecembrist care a obținut vreodată mai multe voturi decât FSN/FDSN/PDSR/ PSD.

Contraexemplul Alianței DA

„Singura soluție, o nouă Convenție Democratică! După mai mulți ani de documentare, interviuri de cercetare, analize, am publicat în 2003 cartea despre Convenția Democratică din România. Una dintre cele mai ciudate reacții a venit din partea unui tip care se ocupa chipurile de recenzii și care mi-a spus că nu este momentul să se scrie acea carte, deci despre succesele și eșecurile Convenției Democratice, pentru a nu descuraja Alianța DA!? Reamintesc, Alianța DA a pierdut alegerile în fața PSD-ului! A fost posibilă însă venirea la putere a Alianței DA doar datorită „soluției imorale”, cum i-a spus Băsescu, cel care a inventat respectiva soluție. Mai ține minte cineva? Mai ține minte cineva ce s-a petrecut cu partidul lui Băsescu, PD/PDL?”, întreabă Dan Pavel.

Lecția CDR

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, scriitorul avertizează că, din nefericire, contestatarii PSD nu au învățat „lecția CDR”. Din păcate, lecțiile Convenției Democratice – singura formațiune care a obținut vreodată mai multe voturi decât FSN/FDSN/PDSR/ PSD! (se întâmpla în 1996) – nu au fost învățate. S-au pierdut mai bine de douăzeci de ani! Poate că ar trebui să învețe politicienii așa-zis sofisticați de azi din lecțiile lui Corneliu Coposu, Anei Blandiana și ale celorlalți, pentru că a nu învăța din istorie și politică este un lux pe care nu ni-l putem permite. Cartea despre CDR (pe care am scris-o împreuna cu fosta mea studentă Iulia Huiu) descrie și explică originile și cauzele răului din societatea și politica românească. Dar mulți nu au vrut să țină cont de ea”, scrie politologul.

Imposibilitatea frontului comun

Pavel susține că, finalmente, coagularea unui front comun anti-PSD este imposibilă, întrucât liderii politici ai zilelor noastre nu se pot ridica, i ntelectual și moral, la nivelul liderilor opoziției de la începutul anilor ‚ 90. „Acum, cîteva voci timide spun că ar trebui făcut un front comun împotriva PSD. Serios? Un front comun deja este imposibil de făcut, pentru că nimeni dintre liderii politici și civici din opoziție nu se ridică (deocamdată ...) la nivelul intelectual și moral al liderilor de la începutul anilor ‚ 90. Voi reveni asupra subiectului... P.S. Uneori îmi pare rău că am întrerupt (aproape că am renunțat) să scriu cartea despre moștenirea Frontului Salvării Naționale, de la Ion Iliescu la Liviu Dragnea. FSN a fost și rămîne cancerul democrației autohtone. Marele nostru coșmar este că democratizarea acestui stat depinde mai degrabă de democratizarea PSD decît de capacitatea opoziției de a cîștiga alegerile....”, concluzionează Dan Pavel.