Șotron cu Dragnea și Kovesi: Săriți și cu spatele, că nu-i greu! Editorial de Simona Ionescu

Șotron cu Dragnea și Kovesi: Săriți și cu spatele, că nu-i greu! Editorial de Simona Ionescu

Liberalii au lansat un apel către simpatizanții partidului condus de Ludovic Orban cerându-le să vină la „mitingul spontan” din Piața Victoriei, duminică seara.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a creat o pagină de facebook – Trebuie să ne apărăm Democrația Liberală - special făcută pentru această mobilizare. A postat anunțul și pe pagina personală. Protestatarii au reacționat, însă, intransigent. Am selectat două opinii care exprimă sentimentul de decepție al cetățenilor care au vizitat pagina lui Dancă. Ele ar trebui să fie în atenția întregului PNL (și nu numai!), dacă vrea să-și continue existența pe scena politică.

Pompiliu Certu: Ce frumos ar fi sunat îndemnul ăsta nepolitizat. Cum dracu să nu se scârbească electoratul când vede mercantilismul partidelor de a scoate din orice gest, un oareșce profit electoral? Auzi formulare, „Democrație Liberală”. Cam de câte feluri o fi democrația asta?

Adrian Sergiu Cherecheș: Hai dămă dracului! Trebuia să ieșiți în stradă dl deputat, să protestați împotriva abuzurilor care se fac în justiție, nu abureala soroşistă de 2 lei! Având în vedere că PNL = PDL, nu mă aștept să militați pt apărarea drepturilor omului / independenta justiție. PNL nu are doctrină!

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce s-a încheiat protestul, alte persoane au revenit și i-au reproșat lui Dancă faptul că în Piață a fost o mână și-un pic de liberali, nouă inși, veniți să-și facă poze pentru facebook în scop electoral. Halal Opoziție!, a fost mesajul unanim transmis pe net în noaptea de duminică spre luni.

Ura, însă, a curs în valuri pe multe-multe pagini de socializare anti PSD-Dragnea, arătând o intoleranță greu de înțeles. Îndemnuri la linșarea unor lideri politici, la pichetarea domiciliilor acestora, amenințări voalate sau directe, precum și folosirea unui limbaj extrem de violent, toate la un loc devoalează o ură viscerală cu care românii nu sunt obișnuiți, iar amintirile Mineriadei din iunie 1990 pâlpâie încă în străfundurile sufletelor celor care au trăit acele orori. Ne aflăm fix în punctul urii din 1990. Se vor bate din nou românii anti-Dragnea cu românii anti-Kovesi?

În opinia mea, în numele apărării Justiției sau dorința de a trimite acasă sau după gratii vreun lider politic sau șef de instituție nu sunt permise impunerea forței și escaladarea violenței. Singurul instrument democratic este tot legea.

Nu aveți încredere în ce spun juriștii noștri, ascultați neinformați corul de pe margine care vă cântă că e lae, nu-i bălae, îi credeți pe Dragnea când spune că este victimă politică sau pe Kovesi, care ignora cele peste 100 de achitari încasate de DNA de la instanțe și cereți „Sânge”... Românii prinși în competiția celor două tabere par a juca un Șotron haotic, cu salturi numai în față, sperând să ajungă la „capul” aureolat. Învingători și fericiți că au ales tabăra cea bună.

Din păcate, nu va fi așa. Argumentele și regulile jocului vor veni din altă parte și, conform obiceiului istoric, vor fi crezute și adoptate. Reprezentanții Comisiei de la Veneția au avut întâniri importante la București, o delegație a Comisiei Europene este acum la Ministerul Justiției, pentru a efectua o evaluare în cadrul MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare).

„Avem 12 recomandări, fiecare recomandare are câteva obiective şi dânşii vin ca să (...) prezentăm stadiul de realizare a fiecăreia din cele 12 recomandări. Suntem pregătiţi, am făcut un raport de progres, un raport intermediar, astăzi încep discuţiile şi vor continua zilele următoare”, a declarat ministrul Tudorel Toader, luni. El a precizat că va prezenta concluziile la final. „Când s-a început cu acest mecanism, erau trei recomandări. Guvernele anterioare atât de bine le-au îndeplinit, încât din trei au mai rămas 12”, a precizat Toader.

Poate că juriștii străini vor da notă bună raportului ministrului Toader, poate că vor concluziona că Justiția funcționează în România în ciuda abuzurilor semnalate la nivelul unor procurori, poate argumentele lor vor convinge cele două tabere beligerante. De pus capăt Șotronului haotic, tot instituțiile noastre însă trebuie să spună Stop!

De ce naiba se încăpățânează să rămână Liviu Dragnea șeful PSD după două condamnări? Ponta a demisionat pentru o cocoașă mult-mult mai mică decât are de dus Dragnea, iar acum se laudă că a făcut-o pentru țară, să nu fie aruncată în aer, și pentru partid, ca să nu se rupă.

Interesant cum în ambele tabere care se luptă să „salveze Justiția” există câte un încăpățânat care crede că fără el nu mai funcționează nimic: Dragnea și Kovesi! Lor trebuie să li se reamintească faptul că la Șotron nu e greu să sări și cu spatele. Vei rămâne tot în picioare, chiar și pe sens invers, cu perspectiva unei noi curse.