Incendiul de la arhiva Dărăști, provocat de un scurtcircuit

Incendiul de la arhiva Dărăști, provocat de un scurtcircuit

La sfârșitul lunii mai 2017, în localitatea Dărăști din județul Ilfov, a izbucnit un puternic incendiu la SC Global Arhive Management. Forțele impresionante trimise la fața locului și zecile de tone de apă care au fost folosite de pompieri, nu au reușit să domolească vâlvătaia decât abia după zece zile.

În incendiu au fost distruse multe documente, iar conform unor surse, multe nu fuseseră salvate pe alt tip de suport și deci, sunt pierdute pe vecie. La vremea respectivă a fost întocmit dosar penal pentru distrugere din culpă aflat sub instrumentarea procurorilor Parchetului Cornetu și a polițiștilor din cadrul IPJ Ilfov.

Din interior

Timp de aproape o lună de zile de la stingerea incendiului, pompierii nu au putut pătrunde în perimetrul distrus de foc, fiindcă Inspectoratul de Stat în Construcții nu permitea accesul având în vedere riscul de prăbușire a scheletului halei. După ce aceștia au fost asigurați, echipa de anchetă a început cercetarea minuțioasă. Raportul de cercetare tehnico- științifică întocmit de pompierii bucureșteni a arătat că incendiul s-a declanșat în hala în care era depozitată arhiva iar cauza a fost un scurtcircuit la instalația electrică din interior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documente făcute scrum

La vremea respectivă s-a speculat mult pe tema acestui incendiu mai ales că acolo erau arhivate, pe lângă actele unor bănci și societăți de asigurări și documente de la Ministerul Dezvoltării în legătură cu banii cheltuiți din fonduri europene.

Totodată presa a arătat că SC Global Arhive Management încheiase contracte cu Forțele de Muncă Ilfov, Teatrul Evreiesc, dar și autorități subordonate unor primării de sector din București și județul Ilfov. Criminaliștii de la IPJ Ilfov au ridicat imaginile surprinse de camerele de luat vederi.