Eurodeputat polonez, misogin, sancţionat, reabilitat şi despăgubit de către Parlamentul european

Eurodeputat polonez, misogin, sancţionat, reabilitat şi despăgubit de către Parlamentul european

În urmă cu un an, dar şi în alte ocazii, a denumit femeile „mai puţin inteligente decât bărbaţii ”, iar pe migranţi „gunoaie umane, puturoşi şi care nu vor să muncească ”. Pentru aceste ieşiri grosolane a primit sancţiuni aspre, ca ieri să-i fie anulate de către Tribunalul european.

Şedinţa prezidiului Parlamentului european din martie 2017 a hotărât de a impune sancţiunea maximă prevăzută, deputatului polonez Korwin Mikke, care sub cupola Parlamentului a declarat că ''femeile sunt mai slabe, mai mici şi mai puţin inteligente decât bărbaţii'' şi merită, deci, ''să câştige mai puţin'', declaraţii care au stârnt puternice polemici.

Ieri, Tribunalul european a anulat sancţiunile, având în vedere faptul că, cu tot caracterul şocant al declaraţiilor expuse, nefiind infracţiuni de ordine şi tulburare a activităţii Parlamentului, dispoziţiile pertinente ale regulamentului de ordine internă a acestuia nu prevăd sancţionarea unui eurodeputat pentru declaraţiile date în zona locului de muncă, aceea de europarlamentar.

Liderul Korwin (Coaliţia pentru renovarea Republicii-libertate şi speranţă), partid politic de dreapta şi eurosceptic, s-a lansat în monologul sexist cu ocazia unor sesiuni plenare ale Parlamentului, printre care şi cea din 1 martie 2017, în care s-a dezlănţuit împotriva femeilor şi migranţilor denumindu-i ''gunoaie umane, puturoşi şi care nu vor să muncească''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drept urmare, preşedintele Parlamentului european i-a aplicat diferite sancţiuni ca tăierea alocaţiei de sejur pentru o perioadă de 10, apoi 30 de zile (circa 12.000 de euro, care acum i se vor returna) şi suspendarea temporară de a participa la toate activităţile Parlamentului pe 5 şi 10 zile consecutive, făcând excepţie exercitarea dreptului de vot în plen. A mai fost şi interzicerea reprezentării Parlamentului pe o perioadă de un an.

S-a terminat, aşadar, acţiunea din justiţie, în favoarea deputatului care în mai multe rânduri a încurajat introducerea pedepsei cu moartea şi a declarat public că Hitler nu ştia de Holocaust, toate acestea declarate în urmă cu un an şi jumătate, informează La Repubblica.