Vladimir Putin şi Emmanuel Macron, foarte mulţumiţi: Întâlnirea a fost una extrem de fructuoasă, sinceră, relaxată şi directă

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron, foarte mulţumiţi: Întâlnirea a fost una extrem de fructuoasă, sinceră, relaxată şi directă

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron, care se află într-o vizită oficială de două zile în Rusia, s-au întâlnit la Palatul Constantin din Sankt Petersburg pentru a discuta relațiile bilaterale și problemele globale, inclusiv situația din Siria și Ucraina și despre situaţia nucleară Iranului.

"Suntem țări care au un statut special de membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, avem, de asemenea, legături istorice profunde, precum și legături în domeniul politicilor internaționale", a spus Macron. "Acestea fiind spuse, cred că putem găsi soluții şă colaborăm pe toate chestiunile, fie că este vorba de Ucraina, Orientul Mijlociu, Iran sau Siria".

Discuțiile au durat aproximativ patru ore în loc de două

Vladimir Putin a descris discuțiile drept "destul de utile", adăugând că acestea au fost "ținute într-o atmosferă relaxată în aer liber". Președintele francez a declarat că întâlnirea a fost "extrem de directă și sinceră" și, de asemenea, "foarte fructuoasă".  În timpul vizitei lui Macron, Rusia și Franța au semnat o serie de acorduri în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro, a declarat directorul executiv al Fondului rus de investiții directe (RDIF) Kirill Dmitriyev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Păstrarea acordului nuclear iranian

Viitorul Planului comun de acțiune (JCPOA) privind programul nuclear al Iranului după retragerea unilaterală a lui Washington a fost printre problemele principale susținute pentru discuții. Liderii ruși și francezi și-au reiterat sprijinul față de acordul internațional.  "Poziția noastră - poziția Rusiei - este bine cunoscută. Credem că afacerea trebuie păstrată", a declarat Putin reporterilor după discuții.

El a reiterat faptul că s-a întâlnit mai devreme cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și s-a confirmat în cadrul reuniunii că Iranul și-a respectat toate angajamentele în cadrul JCPOA.  "Salutăm intenția nu numai a Franței, ci și a întregii Europe unite, să păstrăm această afacere. Înțelegem că nu va fi ușor să o faceți", a spus Putin, adăugând că încheierea acordului poate avea consecințe.  Macron a confirmat angajamentul Franței și al altor națiuni europene de a păstra JCPOA, dar a afirmat că acordul nuclear ar trebui să fie completat cu acorduri-cadru privind viitorul programului nuclear al țării după 2025, precum și cu privire la programul de rachete al Republicii Islamice și activitățile regionale.

Macron a declarat că a început deja să discute aceste probleme cu președintele iranian Hassan Rouhani

Potrivit lui Putin, Rusia nu contestă negocierile cu Teheran cu privire la chestiunile menționate mai sus, însă astfel de discuții nu ar trebui să pună în pericol JCPOA.  Vorbind despre retragerea unilaterală a Washingtonului de la afacere, care a durat un deceniu pentru a fi finalizată, Macron a descris abordarea ca fiind "nu gravă".

El a mai spus că companiile din Franța și din alte țări europene ar trebui să aibă posibilitatea de a-și "menține profitul economic, în ciuda sancțiunilor acordate de SUA, și de a-și menține prezența economică în Iran".  "Europa ar trebui să aibă o suveranitate economică mai puternică", a spus Macron, comentând sancțiunile SUA împotriva Iranului.

"Franța prevede o despăgubire pentru companiile franceze care acționează în cadrul tratatelor semnate de Franța. Sunt discutate și alte mecanisme de protejare a intereselor companiilor".  Președintele rus, la rândul său, a reiterat faptul că Moscova s-a opus în mod constant tuturor tipurilor de sancțiuni unilaterale, pe care le consideră drept ilegale și în detrimentul economiei globale. În același timp, el a menționat că mecanismele practice de contracarare a sancțiunilor unilaterale ale SUA nu au fost discutate în timpul întâlnirii sale cu Macron.

Relațiile ruso-franceze de nivel înalt în cadrul SPIEF

Putin și Macron vor avea o agendă comună de lucru astăzi, în cadrul Forumului Economic Internațional de la St. Petersburg, pe care președintele francez îl participă în calitate de invitat de onoare, notează agenţia de ştiri Tass.  "Ne vom întâlni cu oamenii de afaceri ruși și francezi, vom vorbi cu membrii consiliului de coordonare a Dialogului Trianon și vom face discursuri în timpul sesiunii plenare a forumului", a spus Putin.