MUTARE în FORȚĂ a ÎCCJ pe Legile Justiției. Prevederile referitoare la statutul magistraților pot ajunge din nou la CCR

MUTARE în FORȚĂ a ÎCCJ pe Legile Justiției. Prevederile referitoare la statutul magistraților pot ajunge din nou la CCR

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anunţat joi că a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Informația privind sesizarea făcută de ÎCCJ a fost transmisă de AGERPRES.

 

Reamintim că plenul Senatului a adoptat marţi, pentru a treia oară, cu 79 de voturi „pentru” şi 26 de voturi „împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.    

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatul este for decisional în acest caz. Proiectul de lege urmează să meargă la promulgare la Preşedintele Iohannis.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi, timp de 10 minute, modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor. Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare.

Parlamentarii din Comisia Iordache au luat în discuţie amendamentele depuse de senatori, modificându-se definiţia erorii judiciare.

„A fost înlocuită sintagma „încălcarea flagrantă” cu „încălcarea evidentă” şi „gravă”. Toată această definiţie este preluată din cele două decizii ale CCR. Am vrut să fim cât mai aproape de ce ne-au cerut judecătorii constituţionali încât această ultimă definiţie a erorii judiciare să nu mai poată avea vreo hibă ca cineva să o conteste”, a explicat Florin Iordache, preşedintele comisiei.

Iordache a mai spus că nu mai există motive pentru care legea să fie contestată la CCR, având în vedere cele două decizii din trecut.

„Am finalizat practic cea de-a treia lege în care, în urma răspunsului Curţii Constituţionale, trebuia să definim eroarea judiciară, prin dezbateri şi discuţii în comisia specială am definit şi eroarea judiciară, astfel încât şi ce-a de-a treia lege să ajungă la promulgare. Din punctul nostru de vedere, nu mai sunt motive să fie atacată la Curtea Constituţională. Nu ştiu de vor face colegii din opoziţie sau ce va face preşedintele Iohannis. Deja CCR, în cele două decizii anterioare, s-a pronunţat şi atunci fără îndoială noi credem că nu mai sunt elemente. Considerăm că astăzi, dacă va fi un vot în Senat, şi această lege le va ajunge pe celelalte două, astfel încât pachetul care vizează legile justiţiei să fie în sfârşit promulgat”, a spus președintele comisiei.

Sesizare transmisă de ÎCCJ către CCR a fost făcută cu privire la exercitarea controlului de constituționalitate, înainte de promulgarea legii.