Iohannis și Dăncilă și-au ținut lecții de politică externă

Iohannis și Dăncilă și-au ținut lecții de politică externă

Administrația Prezidențială și Guvernul au prezentat, ieri, două variante diferite ale aceleiași întâlniri: în continuare decizia României în privința ambasadei din Israel rămâne un subiect de dispută între președinte și prim-ministru

Președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu și vicepremierul pentru parteneriatele strategice, Ana Birchall, au discutat ieri dimineață, timp de o oră, la Palatul Cotroceni, despre o eventuală decizie de relocare a ambasadei României din statul Israel.

A fost prima discuție față în față între președintele statului și premier după ce, Iohannis i-a cerut lui Dăncilă demisia din funcție pentru că Guvernul a început, fără să-l consulte, demersurile pentru o eventuală relocare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofertă de pace

Administrația Prezidențială a povestit, ieri, într-un comunicat de presă, că Iohannis i-a spus lui Dăncilă, în timpul consultărilor, că „este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat” astfel încât România să- și păstreze credibilitatea în plan extern.

Iohannis i-a ținut lui Dăncilă o teorie despre „conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național”, mai spune Cotroceniul, anume ca premierul să aibă cu șeful statului o „cooperare instituțională loială și corectă” în domeniul politicii externe.

Potrivit relatării prezidențiale, membrii Guvernului prezenți la consultări „au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă a României”.

 

Niciun pas înapoi

Din relatarea oficială a Guvernului reiese o altă desfășurare a discuției. Potrivit comunicatului guvernamental, Dăncilă i-a spus lui Iohannis că ea are obligația să se implice în politica externă a României pentru că, în calitate de prim-ministru, trebuie să implementeze programul de guvernare în care se află un capitol dedicat politicii externe.

După care premierul i-a ținut lui Iohannis, la rândul său, o lecție despre faptul că toate acțiunile Guvernului în privința ambasadei din Israel sunt „în linie cu limbajul și concluziile” europene în acest domeniu.

Dăncilă a justificat declanșarea de către Guvern a unei analize privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel prin faptul că principalul aliat și partener strategic al României, Statele Unite ale Americii, au decis să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Dăncilă i-a spus lui Iohannis, la sfârșitul discuției, că „este nevoie de adoptarea unei poziții moderate și echilibrate din partea tuturor actorilor implicați” în problemele de politică externă.

 

Fără decizii

Nici Guvernul și nici Cotroceniul nu au anunțat vreo decizie finală în privința ambasadei din Israel. De asemenea, cele două Palate nu au făcut nicio referire la analiza aflată în lucru la Ministerul de Externe, SIE, SRI și Administrația Prezidențială, cu privire la riscurile și avantajele României dacă- și păstrează ambasada în Tel Aviv sau dacă și-o mută în Ierusalim.