OPERA LUI CHIPĂRUȘ, ATACATĂ DE O BOALĂ CIUDATĂ

OPERA LUI CHIPĂRUȘ, ATACATĂ DE O BOALĂ CIUDATĂ

Casa de licitație online Catawiki scoate la vânzare zilele acestea lucrarea Epoca Bronzului a unuia dintre cei mai interesanți sculptori români, Dumitru Haralamb Chipăruș.

Valoarea la care a ajuns licitația, cu 4 zile, 8 ore și 50 de minute înainte de încheierea ei, e de-a dreptul ridicolă - 850 de euro. Nu-i vorbă, nici prețul estimat nu e foarte mare, undeva între 1220 și 1530 de euro.

Motivul nu este, așa cum am fi tentați să credem, prețul derizoriu la care se vinde arta românească, evident cu excepțiile notabile ale unor nume ca Brâncuși, Grigorescu, Tonitza, Ghenie și așa mai departe. Opera sa e atacată de o maladie ciudată.

Chipăruș e mai mult un artist francez. A plecat din România la numai 23 de ani să studieze în Italia, iar după 3 ani s-a mutat în Franța, unde a rămas până la sfârșitul vieții. Operele sale se vând acum cu sume amețitoare.

În 2007, la o licitație organizată la New York, sculptura Les Girls a adus, atenție, nu mai puțin de 590 240 de euro.

Problema nu este că operele lui Chipăruș n-ar fi valoroase, ci că e foarte greu, chiar și pentru specialiști, să stabilească dacă operele sunt veritabile și câte copii există. Asta și din cauza modului în care lucra Chipăruș.

La început a încercat să-și vândă singur lucrările, dar fără prea mare succes, așa că a vândut drepturile de a le reproduce unor editeur de bronzes d'art de talia lui Edmond Etling de la Julien Dreyfus. Practic, îndată ce Chipăruș termina modelul în plastilină, furnizorii se ocupau de producția propriu-zisă a operei.

Afacerea a mers foarte bine, iar veniturile obținute au fost considerabile, mai ales că artistul studia fiecare detaliu al operelor sale înainte de a fi puse pe piață. Pentru colecționari însă, interesul a scăzut, dat fiind că nu se știe câte copii au fost făcute fiecărei lucrări.

De altfel, chiar și în acest moment, o întreagă industrie trăiește din reproducerea pe bandă rulantă a operelor artistului. Falsuri sunt cu miile, așa că un colecționar serios nu-și va risca banii până nu va putea stabili pas cu pas cum a ajuns sculptura din mâinile lui Chipăruș până în zilele noastre.

 
 

 

Ne puteți urmări și pe Google News