Arhitecții îi plimbă pe timișoreni prin oraș, și-i învață să-l descopere I FOTO

Arhitecții îi plimbă pe timișoreni prin oraș, și-i învață să-l descopere I FOTO

Proiectul cultural dedicat promovării patrimoniului arhitectural timișorean, „Tururi de arhitectură” organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș lansează a treia ediție. Adresându-se publicului larg, cu scopul unei mai bune înțelegeri a legăturii puternice dintre urbanism, patrimoniu arhitectural și comunitate, proiectul propune parcurgerea unor cartiere ale orașului Timișoara prin intermediul a 9 trasee culturale definitorii pentru arhitectura și urbanismul orașului.

Convingerea echipei proiectului este că doar cunoşterea fondului construit poate determina atitudini responsabile faţă de acesta, iar cunoaşterea vine prin comunicare și colaborare între principalii actori urbani - cei responsabili de proiectarea/ construirea orașului și utilizatorii direcți.

La baza acestor trasee se află ideea de memorie: pe de o parte e vorba de  totalitatea creațiilor arhitecturale existente, a ansamblurilor urbane vechi, a zonelor dezvoltate de-a lungul mai multor epoci istorice, iar pe de altă parte totalitatea obiceiurilor, practicilor, fenomenelor sociale, a limbajului chiar, păstrate în evocări, memorii, studii sau imagini de arhivă.

”Arhitectura, în calitate de generator de spații care alcătuiesc mediul construit, este parte a vieții fiecăruia și contribuie într-o măsură importantă la calitatea acesteia, indiferent daca suntem locuitori sau profesioniști în acest domeniu. Arhitectura ajunge să reflecte schimbările din societate, atât din plan social, cât și cultural, economic si tehnico-constructiv”, transmit arhitecții timișoreni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În lunile mai, iunie, iulie și octombrie, timișorenii sunt invitați să participe la un set gratuit de tururi ghidate de arhitectură care își propun un dialog pentru stimularea interesului şi implicarea locuitorilor în folosirea conştientă şi asumată a peisajului urban. Fiecare traseu va fi parcurs de două ori, oferind astfel cât mai multor oameni posibilitatea de a participa.

Tururile se adresează unui număr de 25-30 de participanți, iar pentru a putea participa este necesară înscrierea prin intermediul website-ului proiectului www.turdearhitectura.ro, în limita locurilor disponibile/ tur. Înscrierile pentru fiecare traseu în parte vor avea loc începând cu ziua de luni a săptămânii în care acesta urmează să fie parcurs.

Şapte dintre cele nouă teme se adresează adulților și tinerilor cu vârste peste 14 ani:

12.05 // 13.05 Piețele și harta orașului - Patrimoniu în așteptare (ghid arh. Sergiu Sabău)

19.05 // 20.05 Orașul și apa - Malurile canalului Bega (ghizi arh. Gabriela Pașcu; Laura Herman)

9.06 // 10.06 Art Nouveau în Timișoara - Sfârșitul unei epoci (ghid arh. Victor Popovici)

16.06 // 17.06 Edificare şi restaurare - Iosefin şi pieţele sale (ghid arh. Maja Bâldea)

7.07 // 8.07 Proprietăți și locatari - Arbore genealogic (ghid arh. Victor Popovici)

6.10 // 7.10 Locuirea de altădată - Elisabetin și parcurile sale (ghid arh. Victor Popovici)

13.10 // 14.10 Spaţiul şi percepţia - Arhitectura clădirilor de învăţământ (ghid arh. Blidariu Cristian)

Două dintre cele nouă trasee propuse sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Ghidul micilor exploratori urbani va fi Roxana Pătrulescu, arhitect voluntar în programele educaționale ale Asociației De-a Arhitectura:

12.05 // 13.05 Detectivii urbani – Tur pentru copii (copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani)

16.06 // 17.06 Călătorie în timp - Joc urban în Elisabetin (copii cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani)