Afaceri de SUCCES: Găina Australorp. De ce este atât de căutată această rasă

Afaceri de SUCCES: Găina Australorp. De ce este atât de căutată această rasă

Este rasa de găini campioană la ouat- 364 de ouă în 365 zile. Numele acestei rase a fost dat de denumirea organizației de unde provine rasa Orpington - Austral Orpington Club - şi este cea mai căutată rasă de găini din lume.

Este o rasă de găini specializată în producția de ouă, fiind considerată o veritabilă campioană, obținându-se de la ea, 364 de ouă în 365 zile. Rasa Australorp se găsește pe piață în trei varietăți de culori: albastră, albă și neagră.

Găinile din rasa Australorp sunt foarte active, având un ritm de creștere rapid, începând ouatul de la vârsta de 5 luni. Este o rasă de găini ouătoare care se pretează la creșterea în adapost închis, însă dă randament foarte bun dacă poate să se plimbe nestingherită prin curte.  Găinile din această rasă sunt destul de rezistente, trecând cu ușurință peste iernile geroase de la noi, fară a le fi afectat ritmul de ouat. Pe piață prețul unei găini mature pleacă de la 100 lei, în timp ce prețul puilor din rasa Australorp placă de la 20 lei și poate ajunge până la 30 lei.

Există şi rasa  Rasa Lohmann Brown Classic- 300-330 ouă/an

Este cea mai răspândită rasă de găini ouătoare din lume, fiind întâlnită în aproape toate zonele lumii. Rasa Lohmann este o rasă de statură mică, având o greutate corporală ce nu depășește 2 kilograme. Produce anual, în medie 313 ouă, cu un consum de furaje redus, de doar 110 grame pe zi. Este o rasă foarte răspândită la noi în țară, fiind întâlnită atât în fermele specializate de creștere a găinilor ouătoare, cât și în gospodăriile populației, notează agrointel.ro

Dar, ATENŢIE există şi rasa de găini Araucana care produce cele mai sănătoase ouă

Această rasă este originară din America de Sud, și a fost numită astfel după indienii Aracua din Chile. Rasa Araucana a apărut ca o hibridare între câteva găini și niște păsări sălbatice de la care au moștenit caracterul ce le conferă titul de cele mai sănătoase ouă. Coloritul cojii oului este de o nuanță verde-albăstrui, fiiind astfel numite și ouă de Paști.

Cocoșul din rasa Araucana ajunge la o greutate de 2 kilograme, în timp ce găina ajunge la o greutate maximă de 1,5 kilograme. Au o producție anuală de ouă de 170-180, cu o greutate a oului 53-60 grame. Producția de ouă nu este una însemnată, dar datorită conținutului redus de colesterol din ou, acesta se vinde cu un preț ce pleacă de la 2,5 lei bucata.

Luând în considerare greutatea medie a unui ou, ouăle Araucan furnizează: 4 g lipide; 219 mg colesterol şi 0.47 mg carotenoide per portie (un ou); în timp ce ouăle ISA Brown furnizează; 3 g lipide; 213 mg colesterol şi 0.50 mg carotenoide per porţie (un ou).

O caracteristică interesantă este compoziţia în acizi graşi a ouălor Araucana, care este diferită de cea a ouălor de găină autohtonă. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au un conţinut mai ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, de acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA (acizi omega-3 care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte), şi un raport mai bun între acizii graşi omega-6/omega-3 comparativ cu ouăle ISA Brown.Prețul unei găini adulte din rasa Araucana este de 75 lei, în timp ce prețul unui pui din această rasă pleacă de la 20 lei.

Pentru cei interesaţi, mai sunt rasele ouătoare: Leghorn, Marans,  La Bresse, rasa  Dominicană, rasa Hamburg, Minirca din Spania sau  Plymouth Rock cu până la 200 de ouă pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News