Ziua națională a Irlandei, sau mai bine cunoscută ca şi Sfântul Patrick, este sărbătorită pe 17 martie în toată lumea şi bineînţeles că Bucureşti nu face excepție de la regulă. Parada de Sfântul Patrick, deşi la scară mult mai mică faţă de alte capitale ale lumii, a devenit şi în Bucureşti o tradiţie.
Pentru majoritatea barurilor, aceasta zi este scuza perfecta pentru a tine deschis pana tarziu, a colora berea in verde si de ce nu pentru a tine o petrecere teamtica. In timp ce pentru oameni este justificarea perfecta pentru o bere in plus, sau poate chiar doua. Cu toate acestea, Irlanda are de oferit mai mult decat spiridusi, Guiness, voie buna si scuze pentru a sarbatori pana tarziu. Romania, dar in special firmele romanesti ar trebui sa analizeze mai atent la (cum le place irlandezilor sa o numeasca) insula de smarald verde, si sa descopere oportunitatile de co-operare si afaceri prezente pe micuta insula.
In ultimii ani, încet dar sigur, Irlanda si-a marit prezenta in Romania. Comerțul este dominat în mare parte de multinaționale, cele irlandeze oferind produse din aria farmaceutică si agricola iar cele românești vânzând electronice și produse de apparel. Cu toate acestea, potrivit consultantului Enterprise Irlanda - Alexandru Aionitoaei, există noi sfere în curs de dezvoltare, unde cele două țări pot crea sinergii și pot beneficia reciproc. In special in zona IMM-urilor. Irlandezii văd potențialul României și caută parteneri de afaceri la noi in timp ce start-upurile Romanești analizează atent șansa de a-si muta birourile in Dublin pentru a acoperi pietele vestice si Americane.
Externalizarea in Romania (sau delegarea unor activități din lanțul de producție către alte locații), echipamentul agricol si industria IT sunt zonele ce ofera oportunități de comerț, parteneriate si co-operare intre cele doua tari aflate la granițele UE.
In ultimul an si jumătate, Romania a avut parte de peste 10 companii irlandeze in căutare de oportunități de externalizare la noi. Întreprinderile cu spirit antreprenorial din Irlanda au început sa descopere beneficiul delegării anumitor activități in Romania. Eficienta, costurile scăzute, calitatea înalta si proximitatea in comparație cu tradiționalii producători de orice din piețele asiatice fac din Romania un partener perfect. In plus, statutul de membru al UE si o moneda stabila sunt factori ce atrag de asemenea companii din insula de smarald. In 2017, am avut parte de Voxpro deschizând un centru de relatii cu clienți ce angajează peste 120 de persoane in București. Diamond Designs, externalizand cea mai mare parte a producției lor de textile in Romania, in timp ce, Castlebrook, a colaborat cu un producător de mobilier premium in de la noi pentru a-si îndeplini obiectivul măreț de echipare a hotelurilor de top din Europa. Lista poate continua prin Cubis Industries cautand parteneriate cu turnatorii romanești si MDS care sunt in căutarea unui parteneriat cu un producător local de mașini grele. Ideea este simpla. Irlanda si Romania pot crea sinergii si parteneriate reciproc avantajoase.
In aceeasi perioada a anului trecut, am văzut un număr de articole (http://evz.ro/sfantul-patrick-mai-mult-decat-o-sarbatoare.html) promovând durabilitatea, calitatea înalta si fiabilitatea utilajelor agricole irlandeze. Factori precum solul irlandez sărac si amestecat cu pietre, know-how-ul si mulți alții se afla in spatele succesului utilajelor agricole venite din Irlanda. Asistata in mare măsura de fondurile UE (PNDR 2014-2020 – 3.3 miliarde euro absorbiți in 2017), disponibilitatea si calitatea solului , agricultura are potențialul de a fi o industrie de vârf in Romania. Însă, in mare peste este datoria proprietarilor de ferme sa producă schimbarea. Cu băncile locale si fondurile UE care susțin reînnoirea utilajelor agricole din jurul fermelor, agricultorii si fermierii trebuie sa renunțe la învechitele utilaje si sa se folosească de acest ajutor pentru a-si reînnoi fermele, randamentele si profiturile.
Prin ajutorul de la Enterprise Ireland, începând de anul trecut, utilajele agricole din Irlanda au început sa-si facă prezenta pe piața românească si doresc sa nu se oprească prea curând. Utilaje de la firme precum Wakely Engineeiring au fost adoptate de agricultorii din sud si nord-vestul tarii. Covorașele speciale pentru fermele de bovine de la EasyFix au făcut de asemenea o intrare pe piața românească la începutul acestui an, in timp ce Moocall, cu senzorii săi inovatori ce monitorizează bovinele, au primit comenzi din toata tara. Fermierul roman este deschis așadar implementării de tehnologii noi. Alltech/Keenans si Dairy Master sunt de asemenea prezenți si gata sa aprovizioneze piața cu utilaje avansate de hrănire, muls si monitorizare a sănătății.
Produsele de uz veterinar si tehnologia avansată de protecție a culturilor sunt de asemenea in raza fermierilor romani. Nume cunoscute in domeniu precum Barclay Chemicals si Bimeda se afla pe piața de la noi si pun o cărămidă la temelia unei industrii agricole ce poate deveni eficienta si puternica in Romania si Europa de Est.
In concluzie, Irlanda, deși mai puțin populara in mintea fermierului roman, oferă o gama de utilaje si produse agricole ce sunt o alegere de calitate si populară in Europa de vest si SUA. Cu timpul, rămâne de văzut însă daca se va dovedi a fi la fel si in Romania.
IT-ul devine o industrie din ce in ce mai importanta in Romania. Firmele irlandeze nu stau pe margine când vine vorba de implicarea in aceasta sfera. In ultimul an, trei companii irlandeze au deschis birouri in tara pentru a beneficia de forța de munca talentata de la noi. Cel mai recent exemplu este Smarttech. O firma din domeniul cibersecurity ce se poate ocupa de nevoile de securitate digitala ale oricărei companii. Pentru a fi siguri ca-si asigura forța de munca necesara, Smarttech a depus efortul financiar de a-si deschide un birou in Romania. Acesta este un caz din ce in ce mai des întâlnit printre companiile irlandeze din sectorul IT. Aceste firme sunt angajatorii ideali, oferind salarii peste media din domeniu in Romania, împreuna cu o cultura competitiva si plina de satisfacții. Așadar, încă o oportunitate de business pentru afacerile romanești. Firme de recrutare, birouri de avocatura, companii imobiliare si bineînțeles IT-istii talentați in căutare de un job pot profita de prezenta si interesul crescut.
In încheiere, Irlanda, prin poziția geografică, legăturile facile de transport către Europa si SUA cuplate cu prezenta în zona euro, oferă un acces facil la piețele internaționale. Un număr destul de impresionant de start-upuri europene, folosesc Irlanda pe post de rampă de lansare către piețele vorbitoare de limba engleză prin deschiderea de birouri de vânzări, finanțe şi marketing pe insulă. Irlanda e mai aproape decât ați crede chiar și pentru România. Există un zbor zilnic către Dublin operat fie de BlueAir fie de compania irlandeză low-cost RyanAir. Luând în considerare detaliile discutate mai sus, dincolo de festivitățile de Sfântul Patrick există posibilități de cooperare și ajutare reciprocă. Cele două state, companiile irlandeze și cele românești pot lucra cu succes împreună pentru a oferi soluții ce ar ajută fermierii români, întreprinderi diferite și companii mici la început de drum.
Enterprise Ireland (www.enterprise-ireland.com) este agenţia guvernamentală irlandeză responsabilă pentru dezvoltarea și internaționalizarea companiilor autohtone irlandeze. Pentru mai multe detalii despre oportunități de comerț si intrare pe piața din Irlanda, Alexandru Aionitoaei consilier Enterprise Ireland poate fi un prim punct de contact.