Cum își bate joc Ministerul de Interne de foștii polițiști

Cum își bate joc Ministerul de Interne de foștii polițiștiPolițiști. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ultimele luni, sute de dosare au fost înregistrate pe rolul Justiției, prin care foștii polițiști își cer pensiile de la data pensionării și nu de la data în care abuziv, un funcționar de la Casa de Pensii a Ministerului de Interne a considerat că trebuie să o facă. Procesele au fost câștigate de foștii polițiști și așa se face că pe lângă plata pensiilor la zi, Ministerul de Interne trebuie să plătească sume uriașe de bani, drept cheltuieli de judecată sau penalități de întârziere.

Un fost polițist din cadrul IPJ Cluj, un comisar șef, Vasile Sorin, ne-a explicat situația prin care trec polițiștii care se pensionează. ”Eu m-am pensionat în data de 5 septembrie 2016, iar plata pensiei, efectiv, a început să fie făcută de la 1 ianuarie 2017. Practic, am stat patru luni fără bani pentru că așa a vrut mușchiul nu știu cui”, povestește fostul comisar șef.

Fostul șef al IPJ Cluj s-a judecat cu MAI În aceiași situație se regăsește și Tudor Grindean, care s-a pensionat cu gradul de general de brigadă și a fost timp de mai mulți ani șeful IPJ Cluj. Polițistul s-a pensionat începând cu data de 31 august 2016, și s-a trezit că primește pensie doar de la data de 1 ianuarie 2017. Pentru a primi banii, foștii polițiști s-au adresat instanțelor de judecată. Toți au pierdut la Tribunalul Cluj, dar au câștigat, definitiv, la Curtea de Apel Cluj.

”La Tribunalul Cluj, judecătorul Urs Petru a considerat că legea e de partea MAI și a judecat cum a știut el. La Curtea de Apel Cluj, judecătorii au stabilit că dreptul de pensie este efectiv și trebuie achitat, chiar din prima zi după ce s-au încheiat raporturile de muncă, ceea ce mi se pare normal”, spune comisarul șef Vasile Sorin. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au stabilit în cazul comisarului șef că articolul 63 din Legea Pensiilor Militare de Stat, se referă la ”data depunerii cererii de pensionare, și nu este condiționată de data transmiterii și înregistrării acesteia la casa de pensii sectorială”.

Cu alte cuvinte, magistrații au dispus ca polițistul să primească pensia de la de 5 septembrie 2016, și nu de la data de 1 ianuarie 2017. Același lucru a fost stabilit și pentru chestorul Tudor Grindeanu, dar și pentru alte sute de polițiști.

Statul pierde o grămadă da bani

Din simpla interpretare eronată a legii, bugetul național pierde sume mari de bani pe cheltuieli de judecată sau penalități de întârziere. În cazul chestorului Grindeanu, MAI a fost obligat să îi achite acestuia cheltuieli de judecată în sumă de 4.500 de lei, și să îi majoreze pensia cu 5,25 la sută. În cazul comisarului șef, judecătorii au mai obligat MAI la plata sumei de 1.750 lei cheltuieli de judecată. Un simplu calcul arată că MAI trebuie să plătească câteva sute de mii de euro doar pentru cheltuielile de judecată avute de foștii polițiști care au câștigat procesele. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News