VERIGA SLABĂ din NATO, SURPRIZĂ plăcută pentru PUTIN? ARMATA nu mai face FAȚĂ PROVOCĂRILOR
- Codrin Dobrescu
- 21 februarie 2018, 19:53
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu trebuie să se uite prea departe în căutarea slăbiciunilor NATO. Ultimele informații despre armata statului indică o slăbiciune devastatoare la nivelul armatei. Soldații nu mai pot ține pasul cu standardele impuse de Alianță, în timp ce misiunile sunt din ce în ce mai multe.
Forţele slovene au eşuat la testele de aptitudini de luptă ale NATO. Statul din fosta Iugoslavie este membru al Alianței din anul 2004. La sfârşitul unei serii de teste NATO pentru care s-a antrenat special, Brigada nr.72 a fost declarată săptămâna trecută „inaptă de luptă”, a recunoscut un purtător de cuvânt, Simon Korez, într-un comunicat, relatează agerpres.ro.
Armata Sloveniei a calificat, miercuri, rezultatul drept „previzibil”, după ani în şir de tăieri bugetare.
„Sunt ani de când noi tragem un semnal de alarmă”, a subliniat Korez. „Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate” şi „noi suntem insuficient de dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulţit”, potrivit acestuia.
Slovenia, primul stat ex-iugoslav care a intrat în NATO, are un efectiv de 6.770 de militari. Ljubljana şi-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB, din cauza măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă prin care a trecut ţara în anii 2012-2013.
Cu doi ani în urmă, preşedintele sloven, Borut Pahor, calificase drept „insuficientă” capacitatea operaţională a armatei, care a fost mobilizată pentru monitorizarea frontierei Schengen cu Croaţia în timpul crizei provocate de afluxul de migranţi spre Occident.
Guvernul s-a angajat să acorde mai multe resurse armatei, propunându-și să ajungă la un nivel de 1,14% din PIB în 2024. Cota alocată apărării a reprezentat 1,6% din PIB în 2010.
NATO îşi exprimă permanent preocuparea în legătură cu faptul că bugetele destinate apărării ale majorităţii membrilor săi se îndepărtează de ţinta propusă de 2%.
Un raport parlamentar german trăgea un semnal de alarmă marţi cu privire la deficienţele Bundeswehr-ului (armată Germaniei) în privinţa echipamentelor şi efectivelor, apreciind capacitatea operaţională a armatei germane drept „degradată”.