Eșecul FBI din Florida aruncă o umbră asupra anchetei referitoare la Rusia
- Simona Stupar
- 19 februarie 2018, 00:00
FBI a anunțat o nouă informație din ancheta privind posibila legătură dintre Donald Trump și Rusia: un mare juriu a inculpat 14 cetățeni ruși care au intervenit în procesul electoral din SUA încă din 2013
Biroul Federal de Investigații (FBI) susține că rușii au folosit identități false și au încercat să organizeze mitinguri pro-Trump, în mai multe orașe din Florida. Aceștia ar fi reușit să-i păcălească și pe membrii campaniei „Trump pentru Florida” să colaboreze cu ei și ar fi plătit ca organizatorii mitingurilor electorale să angajeze o actriță care să o imite pe Hillary Clinton purtând o uniformă de deținut.
Bani din Rusia
FBI spune că rușii ar fi trimis bani unui activist pro-Trump din Miami, pentru a organiza o manifestație, în 11 septembrie 2016. Numele activistului nu este dezvăluit, precizează presa americană. „În 2 august 2016, inculpații și alți conspiratori au folosit identitatea falsă „Matt Skiber” pe Facebook pentru a trimite un mesaj către contul real de Facebook „Florida pentru Trump”, creat pentru a-l susține pe candidatul republican în acest stat”, precizează documentul.
Procurorul general adjunct, Rod Rosenstein a declarat, zilele trecute, că eforturile respective ale rușilor nu par să fi răsturnat rezultatul alegerilor prezidențiale. Oricum, inculparea arată că agenți ruși au avut acces și la activiștii politici importanți din Florida.
Grupul de troli de pe internet aparținea unei firme rusești numite „Internet Research Agency”, după cum a scris, în iunie 2015, reporterul Adrian Chen, pentru New York Times. Actul de inculpare nu precizează dacă oficialii campaniei lui Trump știau că este vorba despre ruși sau au fost păcăliți de identitățile false ale acestora.
Atacul de la liceu
Au urmat, însă, dezvăluiri legate de faptul că FBI a fost avertizat în legătură cu autorul atacului armat de la liceul din Florida, de săptămâna trecută, care a făcut 17 victime. Acuzațiile vin într-un moment în care presiunile politice asupra agenției sunt tot mai mari. Biroul este extrem de criticat de președintele Donald Trump și de alți republicani, care acuză instituția federală de partizanat politic.
Faptul că FBI-ul nu l-a anchetat pe ucigașul Nikolas Cruz, de 19 ani, după ce fusese avertizat că tânărul pune la cale un atac, a fost o greșeală care dă apă la moară criticilor.
FBI a recunoscut eroarea, iar procurorul general Jeff Sessions și guvernatorul republican de Florida Rick Scott i-au cerut directorului FBI, Christopher Wray, să demisioneze.
Sessions consideră că masacrul din liceu este „consecința tragică a eșecului FBI”, iar senatorul Marco Rubio spune că este „impardonabil” că FBI nu respectă protocoalele și cere Congresului să demareze propria investigație.
Mesaj pe Twitter
Greșeala FBI oferă muniție criticilor care acuză agenția că încearcă să inventeze probe privind legăturile lui Trump și ale apropiaților săi cu Rusia. În decembrie, Trump a scris pe Twitter că reputația agenției este „în zdrențe”. Președintele spune acum că FBI acordă prea mult timp anchetei privind campania prezidențială, în loc să se ocupe de treburi serioase.
„Foarte trist că FBI nu a urmărit numeroasele semnale trimise de atacatorul de la școala din Florida. Acest lucru nu este acceptabil. Ei petrec prea mult timp încercând să demonstreze legătura Rusiei cu campania lui Trump - care nu există. Reveniți-vă și faceține mândri de voi!”, a scris Trump