Războiul PSD - SPP escaladează în Parlament

Războiul PSD - SPP escaladează în Parlament

Social-democrații sunt așteptați să prezinte săptămâna viitoare, în Senat, „dovezile concrete” care le susțin acuzațiile la adresa Serviciului de Protecție și Pază

Preşedintele Comisiei senatoriale pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională, Marcel Vela (PNL), a anunțat, ieri, că „pentru a închide un subiect delicat și fierbinte”, a decis să invite o serie de oficiali PSD la lucrările comisiei pentru a lămuri două aspecte: declarațiile critice apărute în spațiul public la adresa directorului SPP, Lucian-Silvan Pahonțu, și decizia membrilor Guvernului de a renunța la protecția serviciului secret specializat în paza demnitarilor.

Vela i-a nominalizat pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, viceprim-ministrul Paul Stănescu și premierul Viorica Dăncilă. În funcție de probele pe care PSD-iștii le vor prezenta în comisia de Apărare a Senatului, directorul SPP „ar putea” să ofere un punct de vedere oficial. „Este important să căutăm dovezile şi, după ce avem dovezile, evident, dl Pahonţu, în faţa dovezilor, altfel ar putea să aibă o poziţie oficială”, a adăugat liberalul.

Document

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Vela, comisia senatorială va face „o propunere” la finalul audierilor, pe care o va trimite președintelui Klaus Iohannis și CSAT-ului. „Concluzia trebuie să fie argumentată, dovedită şi probată”, spus el. Propunerea se va referi la menținerea sau eliberarea din funcție a directorului SPP, au relatat ieri, pentru EVZ, surse parlamentare.

Majorități

Senatorul PMP Dorin Bădulescu și senatorul PSD Șerban Nicolae, membri ai comisiei pentru Apărare, au declarat, ieri, pentru EVZ, că anunțul lui Vela reprezintă o dorință personală a acestuia deoarece comisia nu a luat o decizie în acest sens. Întrebat dacă i se pare o inițiativă oportună, Șerban Nicolae a spus că nu poate să se pronunțe „apriori” și așteaptă ca subiectul să fie discutat în prima ședință a comisiei.

Din punct de vedere politic, partidele din opoziție pot doar să „invite” la comisie persoane din afara comisiei „dacă interesele lucrărilor o cer”, pentru că au majoritate în Biroul forului, dar nu pot declanșa iniția o anchetă parlamentară fără aprobarea Senatului în care PSD-ALDE au majoritate politică.

Înțepături

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus, ieri, că va merge la „orice comisie parlamentară” care îl cheamă și s-a declarat „convins” că la fel vor proceda și vicepremierul Paul Stănescu și premierul Viorica Dăncilă. „Nu am înţeles de ce nu e chemat domnul Pahonţu. Înţeleg că PNL nu are curaj sau nu are voie să cheme pe cineva de la servicii”, a spus el despre audierile din comisia senatorială.

În același timp, Dragnea a spus că „se impune” un alt fel de anchetă în Parlament, una mai largă, din care să facă parte și senatori și deputați. „PSD-ul are curaj. Deja se impune o comisie de anchetă, pentru că au început să iasă la iveală din ce în ce mai multe informaţii”, a declarat liderul social-democrat.

„Pahonțu transmitea mesaje la Parchete”

Dragnea a spus duminică seară, într-un interviu televizat, că directorul SPP ar fi mers la Parchete și ar fi vorbit cu procurori şi judecători pentru a transmite „anumite mesaje”. „Ştiu din anii trecuţi că avea o practică foarte nocivă, nu am informaţii că ar fi terminat cu aceste practici, că mergea pe la parchete, instanţe sau vorbea cu procurori, judecători, transmiţând anumite mesaje”, a spus liderul PSD.

Dragnea a adăugat că directorul SPP ar fi încercat să influențeze „oameni din Guvern, din partide”. “De foarte mulţi ani îşi depăşeşte atribuţiile, de foarte mulţi ani foloseşte această instituţie, angajaţi ai acestei instituţii să colecteze informaţii, pe de o parte, iar pe de altă parte, să încerce să influenţeze, câteodată a şi reuşit, oameni din Guvern, din partide într-un sens sau altul”, a zis Dragnea.

Viceprim-ministrul PSD Paul Stănescu a declarat la rândul său, pe 31 ianuarie, că în luna octombrie a anului trecut, după ce a intrat în Guvern, a venit la el „un prieten din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă” și i-a spus că „Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul”.

Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a transmis SPP că nu vrea să beneficieze de protecția serviciului secret, fără să își argumenteze decizia. Potrivit prim-ministrului, toți miniștrii au luat aceeași decizie.