Reacția SURPRIZĂTOARE a vicepreședintelui UE cu privire la PROBLEMELE din JUSTIȚIE: „Criteriile din cadrul MCV NU se EXTIND la activitățile de informații”

Reacția SURPRIZĂTOARE a vicepreședintelui UE cu privire la PROBLEMELE din JUSTIȚIE: „Criteriile din cadrul MCV NU se EXTIND la activitățile de informații”

Publicația Lumea Justiției publică, marți, răspunsul oficial al vicepreședintelui UE, Frans Timmermans, la raportul trimis de redactorul șef, Răzvan Savaliuc, cu privire la problemele din justiția românească în perioada 2005-2017.

Concret, raportul despre actele normative secrete dintre serviciile de informații, parchete și instanțe, care au transformat România într-un „câmp tactic”,  care în numele luptei anticorupție a decis cu de la sine putere eliminarea din viață publică a unor demnitari, oameni de afaceri, magistrați și patroni de presă, prin fabricarea de dosare penale. a fost arhivat pe siteul special al Comisiei Europene, dar reacția nu a fost cea așteptată, mai scriu cei de la Lumea Justiție. 

Practic, oficialii europeni dau de înțeles că indiferent de gravitatea semnalarilor, ei nu au în preocupări abuzurile sesizate, deoarece: “criteriile din cadrul MCV nu se extind la activitățile de informații și controlul democratic asupra acestor activități și din acest motiv nu fac obiectul rapoartelor MCV”. 

Iată răspunsul oficial al reprezentanților Uniunii Europene

„Comisia Europeana

Secretariatul General

Directoratul E – Coordonarea politicilor II

SG.E.1. – Cetateni si securitate

Bruxelles, SG/E1/LDL/cj/ - 29.01.2018

Domnului Razvan Savaliuc

Email: rsziua@yahoo.com

Stimate domnule Savaliuc,

Va multumim pentru Raportul din data de 9 noiembrie adresat vicepresedintelui Frans Timmermans, in care v-ati exprimat ingrijorarea cu privire la situatia din Romania. Va scriu in numele lui si va cer scuze pentru raspunsul tarziu pe care vi-l trimit.

Comisia Europeana supravegheaza foarte atent progresele din Romania legate de reforma justitiei si combaterea coruptiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). In acest context la data de 15 noiembrie, a publicat un ultim raport (2) referitor la progresele Romaniei. Raportul respectiv precum si celelalte rapoarte anterioare pot fi consultate la pagina web: https://ec.europa.eu/info/strategy/justice-and-fundamental-rights/effective-justice/rule-law/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm/reports-progress-bulgaria-and-romania

In contextul MCV, Comisia urmareste cu atentie diversele dezbateri referitoare la justitia romana. Independenta justitiei, separarea puterilor si colaborarea dintre institutiile statului sunt teme importante in contextul MCV, abordate detaliat de catre Comisie in cadrul rapoartelor prezentate. Dorim totusi sa subliniem faptul ca criteriile din cadrul MCV nu se extind la activitatile de informatii (n.n. - inteligence) si controlul democratic asupra acestor activitati si din acest motiv nu fac obiectul rapoartelor MCV.

In baza raspunderii pe care o are fata de cetatenii romani dar si fata de Uniunea Europeana, Comisia trebuie sa colaboreze strans in continuare cu Romania, pentru a atinge scopurile MCV. Cu ocazia discursului din septembrie 2017 referitor la Starea Uniunii, presedintele Juncker a subliniat importanta statului de drept si a independentei justitiei in toate statele membre ale Uniunii Europene (2).

Cu prietenie,

Julien Mousnier”.