Social-democrații au decis, ieri, că membrii PSD cu dosare la DNA pot face parte din viitorul Guvern Dăncilă

Social-democrații au decis, ieri, că membrii PSD cu dosare la DNA pot face parte din viitorul Guvern Dăncilă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, oftează lung și se uită în sus. Își caută cuvintele. Reporterii l-au întrebat dacă din viitorul Guvern pot face parte miniștri cercetați de DNA. „Dacă mă lansez într-o analiză și dacă aș spune ce gândesc, ar sări foarte mulți dintre așa-zișii gardieni ai statului de drept că influențez justiția”, a spus el la sediul central al partidului.

Și a adăugat că dosarele DNA deschise unor miniștri PSD reprezintă „o lovitură disperată, nu o lovitură de imagine”. Concret, Dragnea a spus că prezența în Guvern a ministrului vehiculat la Dezvoltare, Paul Stănescu, nu depinde de dosarul său instrumentat de procurorii anticorupție. „Am hotărât să ne facem noi Guvernul și nu altă instituție”, a spus el despre DNA.

Liderul organizației județene PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat și el că miniștrii cu dosare la DNA nu trebuie să renunțe la funcție. „Nu trebuie făcut niciun pas. Nici în spate, nici în față, nici în lateral. Trebuie să evităm pașii”, a spus el.

Serviciile secrete

Ne puteți urmări și pe Google News

Dragnea s-a declarat ieri convins că premierul desemnat, Viorica Dăncilă, nu este apropiat de SRI, așa cum i-a acuzat partidul pe foștii săi premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Va fi un Guvern fără epoleți?, l-a întrebat reporterul EVZ pe Dragnea. Râde și spune: „Mai pot eu să fiu sigur?”. „Dar sigur premierul nu (are epoleți, n.red.)”, a adăugat el. Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a declarat vinerea trecută că viitorul cabinet social-democrat va fi „civil”. „Şi faţă de cei care au apărat cu îndârjire guvernele sau politicienii cu epoleţi, acesta va fi un guvern fără epoleţi”, a adăugat acesta.

Negocieri

Primarul sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiță, a spus că secretarul de stat Rodica Nassar este „o persoană competentă” să preia ministerul Sănătății, iar senatorul Ecaterina Andronescu va fi propusă pentru ministerul Educației pentru că „a fost cel mai bun ministru al Educației pe care România l-a avut după Revoluție”. Lista viitorilor miniștri PSD va fi votată, vineri, de conducerea lărgită a PSD.

Liderul organizației județene Neamț, Ionel Arsene, a zis că îl susține în continuare la ministerul pentru IMMuri pe Ilan Laufer și că momentan nu are alte propuneri.

PSD Argeș a vrut ministerul Transporturilor, dar i s-a oferit ministerul Comuni cațiilor. Organizația a refuzat oferta pentru că nu are un membru cu „expertiză” în acest domeniu, a spus ieri deputatul Cătălin Rădulescu. „Eu asta cred că este o chestiune onorabilă pentru fiecare organizație, dacă nu are un om cu expertiză foarte mare să nu propună pe cineva doar de dragul de a avea un ministru. Noi vom propune 3-4 secretari de stat buni de data asta: la Transporturi, Finanțe, Economie și Dezvoltare”, a spus el.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus că vicepreședintele partidului, Rovana Plumb, corespunde „portretului-robot” pentru o funcție de vicepremier și că mai există „2-3 persoane” vehiculate pentru acest post. El a adăugat că nu are „nicio obiecție” ca la Interne să rămână ministru Carmen Dan.

PSD Tulcea îl propune la Fonduri Europene pe senatorul Eugen Teodorovici și a spus că „nu s-a ajuns la o înțelegere privind unele portofolii”.

Compromis pentru impozitul pe gospodărie

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), au stabilit ieri să treacă în programul de guvernare introducerea impozitului pe venitul global fără să se prevadă însă un termen concret. Surse din coaliție au relatat EVZ că decizia este un compromis între dorința PSD de introducere a impozitului pe gospodărie în anul 2018 și opinia ALDE că acest sistem nu poate fi introdus în acest moment.

Dragnea și Tăriceanu au asigurat ieri că în programul de guvernare nu vor fi modificări majore „nici în profunzime, nici ca întindere”, ci unele de „actualizare”. „Nu vom lua măsuri fiscale (...) Taxe şi impozite noi, nu”, a spus Tăriceanu. Forma finală a programului de guvernare va fi redactată până vinerea viitoare.

Conducerea PSD a decis ieri ca în maxim două săptămâni de la învestirea noului Guvern să apară o lege a achizițiilor publice care să „degajeze procedurile”. Legea pensiilor va rămâne în programul de guvernare.

UDMR refuză Palatul Victoria

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat ieri că „este exclus” ca maghiarii să intre la guvernare pentru că nici nu există „nici intenție” și „nici solicitare” în acest sens. „Pentru noi, acest subiect nu există”, a spus el. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat ieri că nu a discutat cu PSD subiectul, dar „ar fi oportună” cooptarea UDMR-ului la guvernare „pentru că vreau să dau sentimentul cetăţenilor români de etnie maghiară că sunt parte a acestei ţări”.

Întrebat dacă invită UDMR la guvernare, Dragnea a spus ieri la sediul PSD: „Eu nu fac invitații la TV nimănui. Nu am avut nicio discuție cu UDMR până acum. Nu am ce să comentez. Păreri nu am ce să comentez”. Liderul UDMR s-a declarat, ieri, nemulțumit de faptul că liderii coaliției de guvernare nu și-au cerut scuze pentru afirmațiile fostului premier Mihai Tudose legate de „fluturarea” maghiarilor lângă steagurile secuiești.

Coincidențe

Întrebat, ieri, de jurnaliști, dacă apreciază că dosarul pe care i l-a deschis DNA are legătură cu schimbarea Guvernului, liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, a spus: „Eu cred că nimic nu e întâmplător”.

În ziua în care fostul premier Mihai Tudose și-a dat demisia, Arsene a fost chemat la DNA. El a fost unul dintre cei mai puternici opozanți ai fostului premier. În ședința din acea zi a conducerii PSD, Arsene s-a plâns în partid că „există nişte structuri ale statului care celor care-şi permit să critice pe unii lear putea construi sau le-ar putea...”, potrivit liderului PSD Dolj, Claudiu Manda.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a relatat și el că în timpul ședinței CEX al PSD din 15 ianuarie, Ionel Arsene a spus că știe că se pun la cale acţiuni de „mazilire” a sa, el reproşându- le lui Mihai Tudose şi fostul vicepremier Marcel Ciolacu faptul că susţin „statul paralel”.

Președintele al organizației județene PSD Neamț și al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene a fost reținut joia trecută de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Tribunalul Bacău a respins, însă, vinerea trecută, cererea de arestare preventivă a lui Ionel Arsene și a decis instituirea controlului judiciar pentru 60 de zile.

Tudose a redescoperit biblioteca

Fostul premier demisionar Mihai Tudose a afișat ieri, la sediul PSD, o atitudine relaxată. „Domn’e, m-am ocupat de citit, e bine. Citim, filme, chestii d-astea”, le-a spus el jurnaliștilor, cu un zâmbet larg. Întrebat dacă va ocupa o funcție de conducere în Camera Deputaților, Tudose a răspuns: „Nu-mi doresc”. Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a spus duminică seară că Tudose va prelua o „însărcinare politică” în Parlament, ca răsplată pentru faptul că a avut decenţa de a demisiona după ce i-a fost retras sprijinul politic şi nu a reacţionat ca fostul premier PSD Sorin Grindeanu, care „a confiscat” clădirea Guvernului. Surse din PSD au relatat ieri EVZ că Tudose ar putea să primească de la partid funcția de președinte al Comisiei Economice din Camera Deputaților, pe care a condus-o timp de 12 ani înainte să devină premier. La plecarea de la ședința PSD, Tudose a mai spus: „Am redescoperit biblioteca”. Fostul premier a asigurat că va vota în Parlament viitorul Guvern.

Proteste

Liderul PSD Sector 3, Robert Negoiță, le-a transmis ieri protestatarilor „să se autorizeze”. „Ăsta e mesajul meu (pentru protestari, n.red.). Când vrei să trăiești într-o țară civilizată, în care statul de drept și legalitatea să fie la putere și legea să fie la putere, iar tu faci chestii ilegale...Li s-a refuzat vreodată? Au solicitat și nu li s-a dat (autorizație pentru manifestație publică, n.red.)? Trebuie să promovăm normalitatea cu toții”. „Câți au protestat? 100.000 de mii, da? Ok. 20 de milioane nu au fost de acord cu protestul că nu au fost acolo. M-ați înțeles?”, a adăugat acesta.

Ciudata poveste a dosarului vicepremierului Paul Stănescu

Dosarul redeschis vicepremierului Paul Stănescu, după ce în urmă cu opt ani fusese declarat nevinovat, este cel puţin ciudat din cauza contextului în care au fost reluate cercetările. Luni, 15 ianuarie, la finalul şedinţei PSD în urma căreia premierul Mihai Tudose şi-a anunţat demisia, Liviu Dragnea a anunţat că Paul Stănescu a fost desemnat să preia funcţia de primministru interimar.

A doua zi, marţi, 16 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat numele premierului interimar. Fără nicio referire la Paul Stănescu şi fără nicio explicaţie, preşedintele l-a desemnat pe Mihai Fifor, ministru al Apărării, să conducă Guvernul.

În urmă cu opt ani a fost declarat nevinovat

La o zi după anunţul preşedintelui, miercuri, 17 ianuarie, DNA înregistrează dosarul 120/1/2018 prin care redeschide urmărirea penală pe numele lui Paul Stănescu, Marian Belu Briceag, Florin Cotoşman şi Remulus Manolache. Vicepremierul Stănescu este citat pentru joi, 25 ianuarie, la ÎCCJ pentru a i se comunica redeschiderea dosarului. În acelaşi dosar, Paul Stănescu a mai fost cercetat de DNA Craiova în urmă cu opt ani, dar cercetările au fost stopate, el fiind declarat nevinovat.

PSD a anunţat ieri că va anunţa vineri componenţa finală a noului Guvern, la o zi după ce Stănescu se va prezenta la ÎCCJ. Până la redeschiderea acestui dosar, continuarea lui Paul Stănescu în funcţia de vicepremier şi în noul Guvern era dată ca sigură. Stănescu nu a vrut, ieri, la sediul PSD, să comenteze subiectul dosarului său. ​(Vlad Alexandru)