Guvernul Daddy al III-lea intră în Palatul Victoria. Alba-neagra cu premierii PSD continuă
- Dan Andronic
- 18 ianuarie 2018, 00:00
În luna ianuarie 2017, scriam despre modul în care a fost prezentat guvernul condus de Sorin Grindeanu. „Liviu Dragnea ne-a prezentat guvernul. Și-a marcat teritoriul la Palatul Victoria așa cum un urs bătrân își marchează locul de hibernare. El este liderul real! Întregul proces tehnologic, care a însoțit Facerea guvernului PSD-ALDE, a însemnat afirmarea supremației sale în partid”.
Era primul semn că frustrarea lui Liviu Dragnea, pentru că nu poate conduce guvernul României din cauza dosarelor de la DNA, avea consecințe în plan guvernamental. Consecința s-a numit Sorin Grindeanu, un prim-ministru slab, cu ambiții mari, dar posibilități mici. A rămas ceva în urma guvernării sale? Greu de răspuns, nu-i așa?
După nici 6 luni, Liviu Dragnea venea pe toate televizoarele și ne spunea, serios: „Principalul vinovat sunt eu. Eu i-am obligat să accepte această propunere. Am avut foartă multă încredere în el. Este un om pe care l-am ajutat. Este clar că el nu mai e el. În opinia noastră, și o spun cu părere de rău și cu foarte mult regret, în opinia noastră Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui? Ne este greu să ne dăm seama. Majoritatea colegilor au spus că parcă avea pe cineva în spate care îl obligă să spună acele lucruri.” Vorbea despre prima criză guvernamentală de la câștigarea alegerilor, o criză în care s-a înregistrat o performanță demnă de Guiness Book. Pe 21 iunie, PSD și ALDE au inițiat o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. De fapt, un guvern în care mai rămăseseră doar Sorin Grindeanu și Victor Ponta, doi foști primminiștri ai PSD.
Așa am înregistrat istoria guvernului Dragnea I.
În iunie 2017 auzeam: „În aceste zile am discutat cu președinții de organizații județene, și din acele discuții au reieșit șase posibile propuneri pentru funcția de premier: Fifor, Olguța Vasilescu, Camen Dan, Țuțuianu, Tudose. Din diverse motive, au declinat această susținere din partea colegilor și în final am ajuns să discutăm propunerea ca Mihai Tudose să fie premierul PSD. A fost o discuție serioasă în PSD, după mult timp, chiar profundă, pe alocuri, despre situația din ultima perioadă, despre încercările prin care a trecut partidul și unele suspiciuni privindu-l pe Tudose. În final, patru colegi s-au abținut, și restul, inclusiv eu, am votat ca PSD să meagă la Cotroceni cu propunerea Mihai Tudose”. Despre suspiciunile că Mihai Tudose ar face parte din servicii, Liviu Dragnea a transmis: „Răspunsul a fost categoric nu”.
Nu a fost o relație lină, s-a strecurat un drăcușor între cei doi, a plecat un ditamai conflictul în care Liviu Dragnea a înghițit cu noduri schimbarea lui Sevil Shaidehh și Rovana Plumb, dar a scuipat-o pe cea a lui Carmen Dan. Era ultima redută pe care o mai avea Liviu Dragnea în guvernul Tudose și nu a vrut să cedeze ultima resursă de putere. După opt luni are loc ședința CEx care a marcat sfârșitul guvernului Dragnea II.
Declarațiile președintelui PSD de la finalul acestei ședințe din ianuarie 2018 sunt la fel de clare ca și în cazul Grindeanu: „Au fost mai multe reproșuri. Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua așa, pentru că există o stare conflictuală între partid și Guvern, cât și în interiorul Guvernului. S-au referit colegii la ultimele apariții televizate (…) Și starea de tensiune a tot crescut, după părerea mea cred că au contribuit și unii colegi de-ai mei care i-au lăsat să producă scrisori, postări în care să-și spună punctul de vedere (…) 60 de colegi au spus că nu mai putem avea garanția că peste o lună nu vom avea tot această situație. Se pare că eu am o mână foarte proastă și numai în ceea ce privește propunerile de premier, ci în cel puțin 10 cazuri, în ultimii ani. Așa că le-am spus colegilor că eu nu voi face nicio propunere…” a încheiat Dragnea.
Asta-i o poveste tipică social-democraților, o șmecherie prin care se evită asumarea responsabilității nominalizării celui de-al treilea prim-ministru. Numai că Viorica Dăncilă poartă sută la sută marca lui Liviu Dragnea. A fost propusă de Nicolae Bădălău, numărul doi în partid, tocmai din acest motiv. Este din Teleorman, a fost făcută europarlamentar de către Dragnea, a devenit președinta organizației de femei în mandatul lui, are o privire galeșă atunci când îl vede, așa că putem fi siguri că va fi o prelungire a sa la Palatul Victoria.
Așadar, avem acum, când președintele Iohannis a acceptat-o pe Viorica Dăncilă, guvernul Dragnea III.
Dacă peste 6 luni va fi un nou conflict, vom vedea o nouă vâltoare social-democrată, va fi greu de susținut că Statul-Paralel a preluat (și de această dată) conducerea.
Va fi greu de explicat că și pentru guvernul Dragnea III s-a ales greșit. Pentru că o avea mână proastă la oameni Liviu Dragnea, e problema lui că nu știe să aleagă, dar PSD va fi principalul perdant. Și nu-l va ierta pe Liviu Dragnea!