SCHIMBARE MAJORĂ propusă de CNAS! Ce se întâmplă cu MEDICAMENTELE COMPENSATE? Informație de ULTIMĂ ORĂ
- Călin Căciuleanu
- 10 ianuarie 2018, 21:33
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a primit miercuri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) mai multe propuneri pentru rezolvarea situației în care se află medicii de familie. Prin proiect, medicul prescriptor va fi redefinit, urmând ca medicul specialist să fie cel care va emite rețete pentru medicamentele compensate.
Comunicatul de presă emis de CNAS miercuri arată ce aspecte vizează modificările transmise Ministerului Sănătății.
„Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice (...), în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”, au transmis reprezentanții CNAS, citați de Mediafax.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a precizat că o altă modificare vizează prescripțiile și serviciile medicale acordate în baza datelor din registrul informatic. În cazul în care sistemul cardului electronic nu funcționează, aceste servicii nu vor mai fi imputate furnizorilor.
Mai mult, dacă anumiți pacienți nu vor ca datele proprii să fie introduse în dosarul electronic de sănătate, invocând motive religioase sau de conștiință, medicii de familie nu vor mai fi obligați să stocheze datele acestor asigurați.
O schimbare importantă se referă introducerea unor proceduri de debirocratizare a activității furnizorilor de servicii medicale. În aceleași timp, se dorește creșterea accesului cetățenilor asigurați la medicamente și servicii paraclinice finanțate de CNAS, scrie Mediafax.
„Se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului”, a mai adăugat instituția prin comunicat.
Rețetele eliberate de medici vor putea fi onorate de orice farmacie sau laborator de pe teritoriul țării, conform proiectului înaintat de sursa citată, astfel renunțându-se la reglementarea care obliga farmacia căruia i se adresează asiguratul să aibă contract cu aceeași casă de sănătate ca doctorul.
„O altă noutate va fi că în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv. Perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an”, transmite Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Propunerea CNAS vine după ce săptămâna trecută au avut loc mai multe proteste ale medicilor de familie, care au refuzat să elibereze rețete compensate sau trimiteri.
Sursa: Mediafax