Se scrie istorie în Slovacia. Prima femeie președinte a fost învestită. Profilul ei este diferit de cel al șefilor de stat din Europa Centrală

Se scrie istorie în Slovacia. Prima femeie președinte a fost învestită. Profilul ei este diferit de cel al șefilor de stat din Europa Centrală

Se scrie istorie în Slovacia. Zuzana Caputova, avocata liberală pro-europeană şi activistă de mediu, a fost, sâmbătă, învestită oficial ca preşedinte al Slovaciei. Ea este prima femeie care câştigă preşedinţia slovacă şi are un profil politic care este în opoziție cu cel al liderilor naţionalişti din Europa Centrală, membre ale Grupului de la Vişegrad, potrivit agenţiilor DPA şi EFE.

„Nu am venit să conduc, am venit să servesc cetăţeanul”, a spus Zuzana Caputova, cu ocazia sesiunii speciale de sâmbătă a parlamentului de la Bratislava.

În urma unor alegeri marcate de emoţia populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a prietenei acestuia în februarie 2018, Caputova a fost aleasă în luna martie, în Slovacia. Jurnalistul pregătea, la acea vreme, un articol despre presupuse legături între Guvernul slovac şi mafia italiană.

Pentru mulţi slovaci acest dublu asasinat a fost o ilustrare a corupţiei, clientelismului şi a relaţiilor dintre politicieni şi crima organizată. Deşi au fost arestaţi mai mulţi suspecţi, misterul nu a fost încă elucidat. După aceea, au urmat proteste împotriva Guvernului condus de social-democratul Robert Fico, căruia i-a fost cerută demisia de către preşedintele Andrej Kiska, cel care avea ulterior să o susţină pe Zuzana Caputova în cursa prezidenţială. În cele din urmă, Robert Fico a demisionat, dar Partidul Social-Democrat (SMER) a reuşit să păstreze conducerea Guvernului, condus în prezent de Peter Pellegrini, în timp ce Robert Fico a rămas preşedinte al formaţiunii SMER.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zuzana Caputova, care va împlini săptămâna viitoare 46 de ani, este divorţată şi are doi copii. În momentul intrării în cursa prezidenţială avea puţină experienţă în politică, fiind cunoscută mai degrabă pentru campania sa de protejare a mediului. În urmă cu un an şi jumătate s-a lansat în politică, atunci când a creat partidul Slovacia Progresistă şi a participat la manifestaţiile antiguvernamentale ulterioare asasinării jurnalistului Kuciak, pe care îl cunoştea personal.

Spre deosebire de liderii statelor central-europene membre ale Grupului de la Vişegrad, catalogaţi la Bruxelles drept populişti, ea se prezintă ca o pro-europeană convinsă, la fel ca fostul preşedinte Kiska. Caputova se opune astfel guvernului slovac social-democrat şi liderilor ţărilor Grupului de la Vişegrad, precum omologul său ceh Milos Zeman, premierul ungar Viktor Orban sau liderul conservatorilor polonezi, Jaroslaw Kaczynski, care au adesea opinii critice faţă de elitele de la Bruxelles şi faţă de unii lideri vest-europeni. În Slovacia, prerogativele președintelui sunt limitate în favoarea premierului.