Violente în Hong Kong. Poliția îi atacă pe protestatari cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Violente în Hong Kong. Poliția îi atacă pe protestatari cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Protestele din această săptămână în Hong Kong au degenerat în adevărate lupte se strada. Poliţia i-a atacat pe protestatari cu gaze lacrimogene și gloanţe de cauciuc, cel puțin 81 de persoane fiind rănite.

Zeci de mii de protestatari, în special tineri au ieșit în stradă împotriva unui controversat proiect de lege modificarea legii extrădării, potrivit CNN.  Confruntându-se cu o economie slăbită și cu tensiuni comerciale cu Statele Unite ale Americii la un nivel înalt, experții spun că Xi este sub presiune pentru a face față puterii enorme pe care a acumulat-o de la venirea la putere la sfârșitul anului 2012. 

Zeci de mii de tineri protestatari au ieșit din nou în stradă miercuri, închizând temporar Consiliul Legislativ din Hong Kong și străzile din jur și forțând o întârziere în lectură propusă a proiectului de lege. Cel puțîn 81 de persoane au fost rănite pe parcursul zilei, deoarece aproximativ 5.000 de polițiști de răscoală au tras gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene la protestatari.

 

Experții spun că Beijingul nu dorește să fie văzut că se abate de la legea privind extrădarea, dar nu își poate permite să inflameze probleme cu o represiune gravă. Dilema a lăsat administrația în cumpănă pentru a evita escaladarea crizei din Hong Kong. 

Protestele au fost declanșate de noi legi, propuse de administrația pro-Beijing din Hong Kong, care ar permite extrădarea fugarilor în China continentală din Hong Kong. Mulți protestatari spun că sunt îngrijorați că legile ar putea fi folosite pentru a trimite activiști politici și dizidenți din oraș în China pentru a se confruntă cu pedepse mai dure. În mod oficial, guvernul chinez și-a oferit sprijinul directorului executiv al Hong Kong, Carrie Lam, în încercarea de a promova proiectul de lege, titrează CNN.

 

Criticii proiectului de lege fac referire la folosirea de tortură, reţinerile arbitrare şi depoziţiile forţate, toate elemente ale sistemului judiciar chinez la care ar putea fi expuşi cei care se adăpostesc în Hong Kong.

Oficialii din Hong Kong au argumentat că tribunalele din Hong Kong vor avea decizia finală pentru a permite extrădarea şi că suspecţii acuzaţi de infracţiuni politice sau religioase nu vor fi extrădaţi.  

Guvernul a încercat să liniştească populaţia oferind mai multe concesii, printre care şi promisiunea că va trimite în China doar pe cei care au comis infracţiuni care cer o pedeapsă cu închisoarea de cel puţîn şapte ani.

Ne puteți urmări și pe Google News