Haos total pe scena politică. PSD se luptă să mențină un guvern șchiop, Opoziția se opintește să-l răstoarne

Haos total pe scena politică. PSD se luptă să mențină un guvern șchiop, Opoziția se opintește să-l răstoarne

Degringoladă totală pe scena politică româneascăși tensiune maximă. Stânga, unită de interese, pare să piardă liantul, iar Dreapta, divizată de orgolii, ar prelua puterea, dar nu s-ar eroda la guvernare. Ieri, Guvernul era în pragul colapsului, cu trei miniștri interimari cărora la miezul nopții le-a expirat mandatul și cu alți patru miniștri ai ALDE pe picior de plecare. Pe de altă parte, Opoziția, cu textul moțiunii de cenzură în brațe, părea buimacă. Săptămâna viitoare vrea să dea jos Guvernul, vor să pună în loc orice este anti-PSD, dar nu au o formulă clară sau nu se pun de acord.

Ieri, toată lumea era în negocieri. Premierul Viorica Dăncilă, președinte interimar al PSD, a discutat cu partenerul de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, cu raportul privind votul din Diaspora pe masă. Ministrului de Externe Teodor Meleșcanu i se reproșează modul defectuos în care s-a votat la secțiile din străinătate și i se cere demisia. Premierul s-ar putea folosi de acest prilej pentru a mai opera o schimbare, a ministrului de Interne Carmen Dan, căreia i se cere demisia tot din aceleași considerente. Însă, Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, după întâlnirea cu liderul ALDE, că doar luni va face publică analiza pe prestația celor doi miniștri în 26 mai.

Premierul Viorica Dăncilă nu a spus dacă este sau nu mulțumită de activitatea miniștrilor lui Tăriceanu și a afirmat că doar ALDE decide dacă îi remaniază sau nu. În rest, discuțiile de aproape două ore dintre cei doi lideri au făcut referire la pactul politic propus de Klaus Iohannis, la care vor formula amenendamente și încercarea de contracarare a unui alt referendum suprapus peste alegerile prezidențiale, locale sau parlamentare.

ALDE are patru miniștri în guvern: Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului, Teodor Meleșcanu, ministru de Externe, Anton Anton, ministrul Mediului și Viorel Ilie, ministru pentru relația cu Parlamentul.

Președintele Klaus Iohannis prelungește suspansul în ceea ce privește decizia legată de cei trei miniștri interimari ale căror mandate au expirat la miezul nopții. Este vorba despre Ana Birchall la Justiție, Roxana Mânzatu la Fondurile Europene și Natalia Intotero la Ministerul Românilor de Pretutindeni. Despre aceștia, președintele nu a spus nici că îi respinge, nici că îi acceptă. În 30 mai, președintele a refuzat, dintre toate propunerile transmise de premier, doar numirea lui Titus Corlățean vicepremier.

Negrescu revine în Guvern

În ceea ce privește postul de vicepremier, Viorica Dăncilă va numi un interimar. Cel mai probabil acesta va fi Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene. De asemenea, va mai fi propus un vice-premier, în locul lui Viorel Ștefan care pleacă la Curtea Europeană de Conturi.

Contre cu Corlățean

În urmă cu o săptămână, președintele s-a declarat extrem de contrariat de propunerea făcută, ca Titus Corlățean să fie numit vicepremier.

„Am primit propuneri pentru minștri, mă voi referi doar la una. Imaginați-vă că PSD nu a avut altceva mai bun de făcut decât să-l propună pe Titus Corlățean, artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidențiale. Nu e suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014”, declara Iohannis.

În replică, fostul ministru de Externe declara că, prin respingerea sa, președintele se face vinovat de abuz în serviciu. În ceea ce privește acuzațiile pe care i le-a adus Iohannis, Corlățean spunea că adevărul despre „acţiunile de tip securist din 2014 şi din 2019 generatoare de emoţii şi indignare şi în final de victorii în plan electoral” vor ieși la iveală, că el are „suficient de multă credinţă şi multă răbdare” să aștepte.

 

Telefonul roșu

La întâlnirea pe care președintele a avut-o, miercuri, cu Viorica Dăncilă, a asigurat-o că îi va da un răspuns în cel mai scurt timp. Ieri, Iohannis a plecat în Slovenia, la Ljubljana, unde participă la Summitul Inițiativa celor Trei Mări. Premierul a spus că dacă președintele nu dă niciun răspuns, îl sună. Ieri și astăzi, ministrul Justiției Ana Birchall este la Luxemburg, unde prezidează Consiliul JAI. Dacă Iohannis nu face anunțul, ministrului îi expiră mandatul și nu mai are dreptul să participe vineri la eveniment. Surse guvernamentale se declarau ieri optimiste și spuneau că Iohannis nu are niciun motiv să îi respingă pe cei trei.

 

Moțiunea, asaltul fi nal asupra Guvernului

 

Președintele principalului partid de opoziție, Ludovic Orban, a declarat ieri, pentru Evenimentul zilei, că PNL a finalizat textul moțiunii de cenzură și l-a trimis partenerilor pentru revizuire și adăugire. În ceea ce privește negocierile pentru o majoritate care să asigure succesul moțiunii, liderul liberal a spus că se poartă negocieri cu ALDE, dar și cu PSD. În rest, Orban crede că se poate baza pe voturile tuturor partidelor, inclusiv pe vechii adversari, parlamentarii Pro România.

Aceștia au bătut deja palma cu USR. Oricum, în acest moment, toată lumea a făcut pace cu toată lumea și, oficial, nu suflă un cuvânt. De exemplu, nu există niciun reproș la adresa UDMR în scandalul cimitirului de la Valea Uzului, pe care polticienii maghiari apasă tare pe accelerație. Și o fac pentru că își permit, știu că este nevoie de voturile lor la moțiunea de cenzură. La fel, varianta „Tudose-premier” este una care le „pute” liberalilor, dar nu zic nimic tot din același motiv, că este nevoie de voturile celor de la Pro România.

PNL evită să discute despre o propunere de premier, dar potrivit documentelor emise de forurile de conducere, nominalizat ar fi președintele partidului, Ludovic Orban. Liberalii au întocmit și un program de guvernare pe un an și jumătate și nu s-ar teme să preia guvernarea și în cazul în care moțiunea de cenzură va trece.

Scenariul moțiunii este următorul: după ce toți vor lucra pe draftul făcut de PNL și vor face completări, vor depune, săptămâna viitoare spun ei, moțiunea în Parlament. În același timp, urmează un asalt om la om la PSD și ALDE, în încercarea de a convinge 30 de parlamentari ai puterii să voteze documentul care ar duce la căderea Guvernului Dăncilă. USR se eschivează de la această acțiune de racolare. Ionuț Moșteanu a declarat, ieri, pentru EVZ, că aceasta este misiunea liberalilor și a lui Victor Ponta.

Potrivit informațiilor de ultimă oră, este posibil ca moțiunea de cenzură să nu mai fie necesară. PSD se întrunește azi în CEx și mai multe voci influente cer ieșirea de la guvernare: Ionel Arsene, Robert Negoiță, Dragoș Benea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News