Atenție! Fenomenul „Loverboy” face ravagii printre minore!

Atenție! Fenomenul „Loverboy” face ravagii printre minore!

Sute de românce pică în plasa proxeneților în fiecare an, iar metodele prin care sunt atrase victimele sunt tot mai variate și mai viclene. Un nou exemplu vine din acțiunea în forță a polițiștilor din Prahova, care au destrămat, ieri, un cuib de escroci sentimentali care acționau și ca proxenenți. Sursele EVZ susțin că infractorii care au acționat după metoda „Loverboy” au exploatat zeci de tinere.

Polițiștii din Prahova au efectuat, marți dimineață, 7 percheziții în locuințele mai multor indivizi bănuiți de proxenetism. În total, 12 persoane au fost aduse pentru audieri la sediul poliției. Potrivit cercetărilor care au inclus și mai multe sesiuni de interceptări, trei dintre aceștia au comis acte de proxenetism atât în România, cât și în afara țării, prin metoda „Loverboy”, iar restul au fost martori. Din traficul de carne vie, indivizii au reușit să strângă bunuri în valoare de 20.000 de lei, cât și două autoturisme de lux, spun polițiștii, dar nu exclud ca în urma viitoarelor cercetări să descopere și alte mici averi. Un alt aspect important este că trei dintre aceștia sunt recidiviști, unul fiind condamnat pentru fapte de proxenetism, iar doi pentru furt.

Trei femei scoase la produs „din iubire”

Până în momentul de față, anchetatorii au salvat doar trei dintre victimele rețelei, numărul fetelor abuzate fiind, de fapt, mult mai mare. Tinerele, cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani, provin din medii defavorizate și au fost ușor de amăgit, prin gesturi de afecțiune și prin promisiuni de căsătorie. De fapt, faptele se desfășurau astfel: escrocii sentimentali vizau femei vulnerabile, le cucereau prin gesturi grandioase și cadouri, apoi le promiteau că își vor oficializa relația. Imediat după împlinirea tuturor elementelor specifice unei povești romanțate de vis, apăreau niște datorii care trebuie urgent plătite, cât și diverse probleme „fără soluție”. Proxenenții le cereau „jumătăților” lor să vândă servicii sexuale în fața cluburilor din țară și din străinătate, pentru a se redresa financiar. De cele mai multe ori, femeilor li se promitea că situația este una temporară și necesară pentru stabilitatea financiară a cuplului.

Tot mai multe fete cad în capcană

„Loverboy” a devenit o metodă celebră de acoperire a prostituției în România. În ultimii ani au intrat în vizorul polițiștilor foarte multe cazuri asemănătoare din județul Argeș, București, Prahova, Buzău, Ploiești și Galați.

Totul reprezintă o escrocherie în care multe tinere, mai ales minore din medii defavorizate, pică foarte ușor în plasă, iar în cazul în care îndrăznesc să se opună, sunt abuzate atât fizic, cât și psihic.

„Proxeneții se folosesc de atașamentul emoțional al femeii, creat de cele mai multe ori după câteva luni de relație. De obicei, proxenetul prezintă un comportament impecabil față de victimă, o manipulează cu false promisiuni, iubire, declarații și cadouri”, a dezvăluit Sandra Roșca pentru LaStrada.md, psiholog specializat în cazuri de trafic cu carne vie.

Deși tinerelor fete li se promite că prostituția este doar o chestiune temporară, care vine în sprijinul relației, toți banii sunt, de fapt, direcționați către proxeneți, de care victimele ajung să depindă în totalitate.

O treime dintre victimele racolate sunt minore

Cele mai multe victime din România sunt trimise să se prostitueze în Marea Britanie, Spania, Italia și Olanda, iar minorele cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani reprezintă o treime dintre acestea, potrivit rapoartelor din ultimii ani. În luna mai a anului trecut, în jur de 1.400 de fete minore au fost abuzate în Olanda de proxeneți migranți români și marocani.

Potrivit lui Floor’s Sas, un psiholog care lucrează cu victimele, reţelele sociale reprezintă unul dintre cele mai utilizate instrumente, cu ajutorul cărora proxeneții racolează fetele. Tinerele sunt fotografiate și filmate în ipostaze intime cu prietenul sau cu un „Loverboy”, suficient pentru ca, mai apoi, să fie șantajate pentru a deveni prostituate.

 

Patronul burlac, un caz celebru

Procurorii DIICOT au desființat o rețea de prostituție, în martie 2018, în care era implicat un afacerist, proprietar al mai multor imobile din București. Anghel Tosun a fost reținut, alături de alte două persoane, pentru proxenetism și trafic de minore. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că în cursul lunii decembrie 2016, Claudiu Adrian Chiriazic şi Ionuţ Florin Iancu au recrutat o minoră în vârstă de 16 ani, prin folosirea metodei de inducere în eroare lover boy. Îndrăgostită de unul dintre băieți, adolescenta a fost transportată de la domiciliul său, din Călărași, în municipiul Bucureşti, iar în perioada decembrie 2016-23 martie 2017 a fost cazată în mai multe garsoniere deţinute de către Anghel Tosun, fiind determinată să practice prostituţia timp de circa 4 luni de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News