Un fost procuror: „Exces fără limite în cazul Mazăre"

Un fost procuror: „Exces fără limite în cazul Mazăre"

Viorica Costiniu, președintele de onoare al Asociației Magistraților din România, judecătorul cu o carieră de peste 30 de ani în justiție și-a spus părerea referitor la aducerea, cu mare tam-tam, în țară, a lui Radu Mazăre.

 

„Dacă cineva n-ar ști că e vorba de un condamnat pentru infracțiuni de serviciu, asimilate corupției, toate aceste acțiuni în forță, interesul exacerbat pentru un om, care mai curând e hăituit, vânat, decât transportat dintr-un loc în altul, ar crede că de fapt este vorba de un ucigaș în serie, de un terorist fanatic, un pericol public internațional, care amenință nu doar România, ci omenirea însăși.        Nu acesta este scopul justiției! Lipsa măsurii, excesul fără limite, competitivitatea pentru rating sunt mult mai de interes, decât omul a cărui imagine încătușat bucură pe unii sau pe alții din varii motive. Ori stârnește stări emoționale pentru familie, prieteni, cunoștințe, ori pentru omul de rând, care vrea să se aplice legea, dar, când se aplică, i se frânge inima și cei care doar o pun în aplicare îi devin oameni fără suflet.

Un condamnat nu mai e o persoană asupra căreia judecătorul se pronunță asupra vinovăției lui, ci un vânat pentru deliciul publicului și subiect de talk-show.

Ce ar mai face presa TV sau scrisă, media virtuală, dacă justiția ar reveni în normala ei matcă? Dacă guvernele s-ar preocupa de programe de prevenție, resocializare, sancțiunile s-ar executa fără umilirea celui care a greșit. Cum ar fi dacă mass-media s-ar preocupa de prelucrarea faptelor comise, a cauzelor și efectelor acestora, a prevenirii lor și ar da o șansă individualităților în cauză, să-și ducă crucea, societatea să fie satisfăcută că s-a făcut dreptate și încă un vinovat este sancționat fără a opera încrâncenat, excesiv, clipă de clipă, linșajul mediatic al acestora cu sau fără zăngănit de catușe?!

Nu acesta este scopul justiției! Menirea ei a fost deturnată cu bună știință de la un act de dreptate împlinit, la un proces de hăituire, hărțuire, hulire, atât a împricinatului, cât și a judecății. Așa dictează așa-zisul interes general, satisfacția vulgului, nu de dreptate, ci de sete alimentată cu sârg pentru subiecte de senzație", a declarat fostul judecător Viorica Costiniu pentru QMagazine.