Serviciu secret clandestin, înființat în România pentru Regele exilat
- Alecu Racoviceanu
- 30 aprilie 2019, 08:42
”Regele a murit, trăiască Regele!” Dar când Regele nu a murit, ci doar a fost gonit de pe tron, mințile unora dintre supuși o iau razna și încep să conceapă planuri pentru a îl învia pe monarhul pe care toți ceilalți îl credeau mort.
Pe 6 septembrie 1940, sub presiunea partidelor politice, care așteptau să se răzbune pentru anii grei petrecuți sub dictatura regală, a Gărzii de Fier, a oamenilor strânși în Piața Palatului Regal, dar mai ales la cererea insistentă a generalului Ion Antonescu, Regele Carol al II-lea renunță la tron (pentru a treia oară în decurs de 22 de ani!) în favoarea fiului său, Mihai I.
Pleacă din țară, împreună cu celebra Elena Lupescu, îmbarcat într-un tren mitraliat de comandourile legionare.
Părea că o întreagă țară se pregătește pentru a-și găsi liniștea, dar fostul monarh mai avea susținători care nutreau speranța că era vorba doar de o plecare temporară de la Palatul Regal, menită să calmeze spiritele și poftele marilor puteri care rupseseră teritorii vaste din România.
Siguranța Statului, serviciul secret intern principal, contabiliza acțiunile acestor puțini susținători ai regelui abia exilat.
La doar 4 zile de la plecarea sa din fruntea statului, susținătorii păreau că găsesc sprijin în Anglia și Grecia, prin intermediul ambasadorilor lor (șefii legațiilor, cum se numeau atunci). De remarcat este faptul că Regele nu găsise sprijin în Marea Britanie cu doar ceva timp în urmă, în toamna lui 1938, când a încercat să evite o înțelegere cu Germania lui Adolf Hitler.
Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro
În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe materiale interesante:
- Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
- Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
- Masacrarea familiei Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei a fost făcută de un comando format din maghiari. Unul dintre ei va deveni, culmea, un simbol al luptei împotriva comunismului,
- Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
- O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro