Gimnastica, un dezastru anunțat chiar de antrenor

Gimnastica, un dezastru anunțat chiar de antrenor

Nicolae Forminte, antrenorul-coordonator al lotului național feminin, a prevăzut eșecul de la Campionatul European.

Sportul românesc este în cădere liberă în ultimul deceniu. De la fotbal la handbal masculin, de la rugby la atletism, de la box la baschet, totul este în regres.

Golgotă, doar un loc șase, la sărituri

Însă, niciun dezastru nu se compară cu cel care se conturează la fiecare Mondial sau European în gimnastica feminină. CE, găzduit în weekend-ul trecut de Szczecin (Polonia), a consfințit prăbușirea unui sport în care România făcea legea.

Supranumită „Fabrica de medalii”, naționala a ajuns să semene cu o fabrică „pusă pe butuci” la începutul anilor ’90, privatizată la un preț derizoriu și vândută la fier vechi.

În Polonia, antrenorul Nicolae Forminte s-a bazat pe trei sportive: Denisa Golgotă, Nica Ivănuș și Carmen Ghiciuc. Doar prima dintre ele a reușit să se califice în finală. La individual-compus, Denisa s-a clasat în lupta pentru medalii pe poziția a 17-a. Departe de podium a fost și la sărituri, acolo unde a ocupat locul al șaselea. Ieri, Golgotă a intrat în finalele de la bârnă și sol (evenimente desfășurate după închiderea ediției). În lupta pentru finala de la individual-compus, Nica Ivănuș a fost a 25-a, iar Carmen Ghiciuc a 40-a!

Obiectivul, în viitor, nu în prezent

Antrenorul Nicolae Forminte a prevăzut dezastrul și a oferit o declarație, înaintea competiției, care să amortizeze eșecul. „Sunt trei gimnaste, care sperăm să fie sănătoase și să formeze nucleul de bază al echipei de la Mondiale. Ținta noastră este Campionatul Mondial din toamnă, iar acest European este doar o formă de verificare a unor elemente pe care intenționam să le prezentăm la Mondiale”, a declarat Forminte. Totuși, tehnicianul încercase să fie și puțin optimist, pentru a nu da impresia că România face act de prezență în Polonia. „Obiectivele propuse sunt una-două medalii, plus una-două finale și sperăm că fetele vor fi capabile să le îndeplinească.”

La masculin, catastrofa este asemănătoare celei de la feminin. Echipa s-a bazat, în primul rând, pe Marian Drăgulescu, cel care la 38 de ani s-a clasat în calificări pe locul 22, la sărituri, și pe 26 la sol. Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Robert Ghiuzan și Roland Modoianu n-au reușit nici ei să prindă un bilet pentru vreo finală. Cea mai bună performanță a bifat-o Ghiuzan, locul 20 la sărituri. Același sportiv a terminat pe 79 la sol!

 

Ne puteți urmări și pe Google News