1 aprilie. Cele mai tari farse de ziua păcălelilor. Tot ce trebuie să știe dacă vrei să păcălești pe cineva ca la carte

1 aprilie. Cele mai tari farse de ziua păcălelilor. Tot ce trebuie să știe dacă vrei să păcălești pe cineva ca la carte

1 aprilie este ziua care ar trebui să ne aşteptăm să cădem victimele unei farse sau unei şotii, căci, de jur împrejurul lumii, 1 aprilie este cunoscută ca Zi a păcălelilor. I se mai spune şi Ziua nebunilor.

1 aprilie. Cu toate că originea acestui obicei nu este certă, există o serie de ipoteze cu privire la „ziua păcălelilor”. Cea mai cunoscută dintre ele face referire la faptul că, începând cu secolul al VII-lea şi până în 1564, când s-a dat Edictul de la Roussillon de către regele Carol al IX-lea, data de început a anului varia de la o regiune la alta, cel mai adesea fiind la 25 martie, zi în care creştinii celebrează Sărbătoarea Buneivestiri, sau la 1 aprilie.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. Carol al IX-lea a înţeles că are nevoie de o regularizare a calendarului pentru întreg teritoriul Franţei, iar prin Edictul de la Roussillon, anul urma să debuteze la 1 ianuarie. O unificare a calendarului s-a făcut, însă, progresiv, în întreaga Europă, modificarea fiind aprobată şi decretată, de către papa Grigore al XIII-lea, al cărui nume îl poartă acest calendar, la 24 februarie 1582, notează site-urile www.lemonde.fr şi www.dictionary.com.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. Trecerea de la vechiul calendarul iulian la cel gregorian a creat ceva probleme de adaptare, oamenii continuând să-şi trimită felicitări şi să-şi facă urări tot pe 1 aprilie, drept pentru care au fost numiţi „nebuni de aprilie”, de unde şi denumirea de Ziua nebunilor (April Fool's Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Ne puteți urmări și pe Google News

1 aprilie. Ziua păcălelilor. O altă teorie sugerează că Ziua păcălelilor i se datorează lui Geoffrey Chaucer, care, în lucrarea sa, „The Canterbury Tales”, ar fi făcut o referire ilară la data de 32 martie sau 1 aprilie. Marii cărturari consideră însă, că aceasta s-a datorat unei simple greşeli de scriere.

1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean şi s-a răspândit apoi în majoritatea ţărilor de pe glob. Este, totuşi, sărbătorită cu preponderenţă în Europa şi în America şi mai puţin de civilizaţiile orientale.

1 aprilie. În Franţa, Ziua păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, când s-a schimbat data Anului Nou. Atât în Franţa, cât şi în Belgia, Italia şi Olanda, celor păcăliţi li se spune „Poisson d'Avril” (peşte de aprilie) şi trebuie să poarte întreaga zi o hârtie în formă de peşte, prinsă pe spate cu un ac de gămălie.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. Originea acestei denumiri nu este nici ea foarte clară, dar, conform unei prezentări făcute de lingvistul Pierre-Marie Quitard în „Dictionnaire des proverbes et des locutions proverbiales de la langue française” (1842), una dintre ipoteze aminteşte de un prinţ din Lorena, care, căzut prizonier într-un castel din Nancy din ordinul lui Ludovic al XIII-lea, ar fi reuşit să se salveze traversând înot râul Meurthe, chiar pe data de 1 aprilie.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. O altă explicaţie s-ar datora faptului că sezonul de pescuit se deschide la începutul lunii aprilie, dată la care peştii nu sunt foarte numeroşi, dar sunt dificil de prins. Farsele şi şotiile făcute în această zi reprezintă, astfel, o aluzie la obiceiul de a păcăli persoanele credule, oferindu-le o momeală care le scapă, precum le scapă şi peştii pescarilor în luna aprilie.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. În Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate, care trebuie făcute, însă, doar până la mijlocul zilei. Se spune că nerespectarea acestei ore poartă ghinion, se arată pe site-ul www.fundootimes.com.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. În Anglia, „April Fools Day” a început să fie sărbătorită abia prin secolul al XVIII-lea, după ce a fost importată de la germani. Celui păcălit i se spune „noddy”, iar în Scoţia, i se spune „April Gowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte sosirea primăverii. De altfel, în Scoţia, Zilei păcălelilor i se mai spune „Hunt-the-Gowk Day” şi ţine, de fapt, două zile. În prima zi, se fac farse, doar până la miezul zilei, iar în cea de-a doua zi, se obişnuieşte să li se pună celor păcăliţi câte o coadă din hârtie, ataşată pantalonilor sau fustei.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. Sărbătorirea acestei zile este larg răspândită şi la americani, unde cele mai populare farse sunt legatul şireturilor şi înlocuirea zahărului cu sare. Această zi este marcată şi în Japonia, doar că acolo i se spune „ziua păpuşilor” sau „ziua bucuriei celor mici” şi se respectă obiceiul de a li se oferi acestora, în dar, păpuşi.

1 aprilie. Ziua păcălelilor. În alte ţări, această zi este sărbătorită la date diferite. Astfel, în Danemarca şi în Suedia este marcată la 1 mai. În Spania şi în unele state din America Latină, nu se sărbătoreşte Ziua păcălelilor, dar la 28 decembrie se marchează o zi asemănătoare, ce poartă numele „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi), se arată pe site-ul newsfeed.time.com.

1 aprilie. În România, tradiţia păcălelilor de 1 aprilie începe în 1919, odată cu adoptarea calendarului Gregorian. Dar obiceiul este mult mai vechi: romanii serbau, începând cu 25 martie, Hilaria - echinocţiul de primăvară şi renaşterea naturii, scrie Agerpres.           

Pentru cei care sunt puşi pe şotii, iată câteva farse culese de pe net:

– Cât timp vă aflaţi la cumpărături, lipeşte-i prietenului tău pe spate o bandă anti-furt. În momentul în care va încerca să iasă din magazin se va declanşa alarma.

– Dacă ai timp şi un prieten care ştii că are simţul umorului, înveleşte-i maşina cu ziare sau hârtie igienică. Poţi să faci asta şi în timpul zilei, chiar dacă sunt trecători. Toţi vor râde de ceea ce aveţi de gând să faceţi.

– Pe 1 Aprilie poţi să bagi în cutia poştală a prietenilor o scrisoare făcută frumos (ştampilată) prin care să-i anunţaţi că vor fi deconectaţi de la reţeaua electrică pentru reparaţii timp de 2-3 luni.

– Dacă te afli la muncă, ori la şcoală, cumpăra o pungă de chipsuri cât mai mare, de preferat dintre cele mai scumpe, toarnă piper măcinat peste chipsuri şi agită punga astfel încât să nu verşi conţinutul. Mergi la colegii de serviciu sau de clasă şi serveşte-i insistent. Garantat nu vor refuza.

– Pentru fete: cumpăraţi o pereche de chiloţi de damă şi ascundeţi-o în maşina iubitului, buzunarul lui de la haină – undeva unde puteţi să o găsiţi mai târziu, acasă sau la serviciu între prieteni, şi să-i faceţi scandal.

– O păcăleală mai veche, dar care merge tot timpul, este să schimbi zahărul cu sarea.

– Furişează-te seara în camera părinţilor sau a fraţilor şi fixează alarma ceasului cât mai devreme.

În privinţa profesorilor, încearcă să nu faci glume prea nesărate sau care ar putea să-i facă să se simtă ofensaţi. Cel mai important este să faci farse doar profesorilor care ştii că nu s-ar supăra! Pentru o păcăleală nu merită să rişti să-ţi pună un 3 sau chiar să-ţi scadă nota la purtare

Când eşti acasă, lucrurile sunt clare! Atâta timp cât nu o să exegerezi, toţi o să se amuze copios la farsele tale! Încearcă totuşi să eviţi persoanele „supărăcioase” sau pe cele care au probleme de sănătate!