Endometrioza, boala care devasteză femeile din România. „Durează cam 7 ani până când pacientul este diagnosticat corect”
- Andrei Arvinte
- 29 martie 2019, 10:22
Endometrioza este boala care le dă bătăi de cap femeilor din România, fiind afectate peste jumătate de milion dintre acestea.
Endometrioza este o afecţiune ginecologică gravă, care poate cauza infertilitatea, dacă nu este depistată la timp. Multe dintre femeile care suferă de această afecţiune ginecologică o numesc şi cancerul care nu omoară. Crampele sunt principalele simptome. Ecografia abdominală este primul pas spre un diagnostic corect.
Până în prezent, specialiștii nu au stabilit cu exactitate care sunt cauzele apariției endometriozei. O ipoteză privind apariția endometriozei este inversarea fluxului menstrual (menstruație retrogradă), urmată de depozitarea și proliferarea țesutului endometrial în afara uterului. O altă ipoteză menționează posibilitatea existenței unor celule endometriale primitive, dar capabile de dezvoltare, în zona pelviană.
Cea de-a treia ipoteza si totodata cea mai populara mentioneaza posibilitatea relocalizarii celulelor endometriale prin intermediul circulatiei sangvine sau din cauza sistemului limfatic, daca este vorba despre cazurile rare ale endometriozei ajunse la nivelul creierului.
„Edometrioza, ca boală în sine, am descoperit-o când m-am dus la doctor să întreb de ce nu rămân gravidă. Durerile erau crunte, ca nişte gheare care mă strângeau, parcă cineva îmi băga cuţite în burtă”, povestește Alina Iftimie.
”În medie durează cam 7 ani până când pacientul este diagnosticat corect cu endometrioză. Nu se vede, decât de la o anumită dimensiune în sus se văd celulele. Sunt foarte mulţi doctori care nu te cred, spun că durerea este normală. Din fericire, eu am dat de o doctoriţă care mi-a descoperit boala, m-a crezut. Ea mă avea sub observaţie de ani de zile”, a adăugat Alina, conform Antena1.
Fiind o afectiune cronica, tratamentul endometriozei consta in ameliorarea simptomelor si in tratarea infertilitatii.