Tehnicile de evadare ale deținuților, predate viitorilor agenți de penitenciare

Tehnicile de evadare ale deținuților, predate viitorilor agenți de penitenciare

În Moldova, la Târgu Ocna, se afl ă singura unitate de învățământ din România care pregătește și școlește viitorii agenți de penitenciare. Pe lângă partea teoretică pe care aceștia o deprind, foarte multe dintre cursuri le fac în sala „Constantin Brâncoveanu”, acolo unde există și Simulatorul Experimental – singurul din România și din Europa de acest gen. De asemenea, pentru uzul didactic, elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare dispun de o bogată bază materială cu diverse obiecte artizanale, interzise, confecționate de deținuții din penitenciarele din România.

Școala ia ființă în prima formă în septembrie 1997, în baza unui Ordin al Ministrului Justiţiei, sub denumirea de Şcoala Naţională de Administraţie Penitenciară Târgu Ocna. Numele instituţiei de învățământ a fost schimbat de câteva ori până când a ajuns în forma finală, în anul 2007. „Este unica instituție din România care pregătește agenți de penitenciare. Avem o cifră de școlarizare de 290 de elevi, dintre care 20 de elevi din Republica Moldova, pe care statul român îi școlarizează gratuit, ca sprijin pentru statul moldovean. Regimul de școlarizare este semi-militarizat, datorită programului foarte strict, cu condiții de școlarizare apropiate de cele din sistemul militar. În timpul anului de studii, programul presupune mai multe materii pe care elevii le parcurg pentru o bună pregătire profesională. Pe lângă cele de specialitate, viitori agenți de penitenciare mai fac comunicare, psihologie, deontologie profesională, limba engleză, informatică, autoapărare, educație fizică, dar și folosirea armamanetului. Este un program de pregătire foarte complex dar, chiar dacă este destul de greu, în fiecare an avem promovabilitate aproape 100%”, a explică pentru EVZ, comisarul șef de penitenciare, Vasile Scutaru, directorul SNPAP.

Muzeul viu

Directorul instituției dorește ca pe viitor să înființeze un muzeu pentru a nu se uita istoria. „Vom amenaja un muzeu special în următoarea perioadă, un muzeu care să fie viu, căci sunt lucruri care nu trebuie să fie uitate. Avem adunate obiecte - de la uniforme până la documente, chiar și lucruri din perioada comunistă. Deținem lanțuri dintr-acelea cu bilă, cum se puneau la deținuții considerați periculoși. Vom amenaja chiar și o sală izolator – exact cum era pe perioada comunistă, paturile de scânduri care se ridicau și se puneau în timpul zilei la perete, fiind prinse cu șuruburi, pentru a nu se sta pe ele în timpul zilei, ci numai noaptea”, adaugă Vasile Scutaru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spiritul civic, cultivat la SNPAP

„Viitorii agenți de penitenciare sunt educați în spiritul civic, existând diverse programe special create pentru aceștia, dar cu bucurie se alătură și altora. Rămânem de multe ori surprinși când vedem cum își opresc din hrana lor – conserve, alimente neperisabile și le donează celor nevoiași. De câteva ori pe an mergem cu toții și donăm sânge”, continuă Vasile Scutaru.