Controversata propunere a USR nu este o premieră. Cine a mai avut ideea de a pedepsi drastic promovarea ideilor comuniste

Controversata propunere a USR nu este o premieră. Cine a mai avut ideea de a pedepsi drastic promovarea ideilor comuniste

Duminică, USR a reușit să stârnească o serie de controverse în spațiul public după ce, prin intermediul unui comunicat de presă, formațiunea politică a anunțat că deputații Cristian Ghinea și Vlad-Emanuel Duruș au depus la Senat o propunere legislativă privind interzicerea organizațiilor și propagandei comuniste.

Conform actului normativ, cei care ar promova ideile comuniste, ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Propunerea legislativă pusă pe masa senatorilor de către USR a fost deja votată în 2016.

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă pentru interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist. Propunerea legislativă, iniţiată de 22 de senatori, preponderent PSD, prevede că organizaţiile politice cu caracter comunist sunt interzise.

„Scopul acestei interdicţii este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist care a funcţionat în ţara noastră între anii 1945 şi 1989, acesta fiind cel mai criminal regim politic din Europa postbelică – cu un număr de victime situat oficial între 500.000 şi 2.000.000, cifră record dacă o raportăm la numărul populaţiei. România este, totodată, singura ţară în care s-au înregistrat victime la căderea comunismului: peste 1.000 de morţi şi peste 3.300 de răniţi”, se arată în textul iniţiativei legislative, care va fi considerată adoptată tacit după citirea, în plen, de către preşedintele de şedinţă a notei respective.

La momentul respectiv, Comisia juridică a acordat proiectului de lege raport negativ pentru a nu crea paralelisme legislative.

Potrivit propunerii legislative, constituirea unei organizaţii politice cu regim comunist se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar aderarea la o asemenea organizaţie politică se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 ani. De asemenea, sprijinirea sub orice formă a unei asemenea organizaţii politice se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 4 ani. Membrii Comisiei juridice au atras atenţia că Legea fundamentală prevede că sunt considerate ca neconstituţionale partidele şi organizaţiile care militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii ţării. Camera Deputaţilor are rol decizional în cazul acestei propuneri legislative.

După aproape doi ani, pe data de 14.02.2017, proiectul a fost respins de Camera Deputaților.

 

Ne puteți urmări și pe Google News