SUA, avertisment explicit pentru Germania în ce privește utilizarea rețelelor 5G ale Huawei

SUA, avertisment explicit pentru Germania în ce privește utilizarea rețelelor 5G ale Huawei

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a atenționat, luni, Germania în ce privește utilizarea rețelelor mobile 5 G ale Huawei. În cazul în care se vor utiliza echipamentele de telecomunicații ale companiei chineze, SUA a transmis că schimbul de informații între agențiile de securitate ale celor două țări vor fi mai mici. Acesta este primul avertisment pe care Statele Unite îl adresează Germaniei în ce privește folosirea echipamentele de telecomunicații chineze, informează Reuters.

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a emis avertismentul prin intermediul unei scrisori transmisă vineri, a relatat publicația Wall Street Journal, informează reuters.com

Un purtător de cuvânt al ambasadei a refuzat să comenteze raportul dat de Wall Street Journal privitor la primul avertisment explicit adresat guvernului american care vorbește despre consecințele la care se expune Germania în cazul în care apelează la echipamentele de telecomunicații oferite de companie chineze, Huawei.

Acesta a mai precizați că apelarea la furnizori care nu sunt de încredere pentru SUA ridică semne de întrebare cu privire la integritatea și confidențialitatea comunicațiilor sensibile din interiorul unei țări și între țara respectivă și aliații săi.

„Acest aspect ar putea, în viitor, să ducă la o partajare a informațiilor" a spus purtătorul de cuvânt.

În Germania, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a spus joi, la un talk show al ZDF, că Germania nu dorește să interzică Huawei, dar că Berlinul vrea să modifice legislația pentru a se asigura că toate componentele utilizate în rețelele 5G vor fi sigure.

Grenell a afirmat în scrisoare că legislația din China impune firmelor chineze să sprijine agențiile de securitate şi că verificarea softurilor Huawei ar putea să nu asigure că nu există vulnerabilități.

Tensiunile dintre SUA și China sunt tensionate atât implementarea echipamentelor de telecomunicații ale companiei Huawei în Europa, cât și de gazoductul Nord Stream 2, de acordul nuclear cu Iranul din 2015. 

Statele Unite şi China şi-au impus reciproc, anul trecut, tarife pentru bunuri în valoare de sute de miliarde de dolari. Anul s-a încheiat cu arestarea directorului financiar al Huawei în Canada, la solicitarea Statelor Unite, spre indignarea Chinei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News