Ciprian Costache este un rom tradițional, cum singur se caracterizează. La vârsta sa, de 37 de ani, are deja o familie numeroasă, cu patru copii minori, și nu vrea să se oprească aici. Cu alte sute de copii de etnie romă, se mândrește că i-a adus la școală.
Rata de școlarizare în fostul sat Palazu Mare, devenit între timp cartier al Constanței, în care profesorul de limbă și literatură romani, Ciprian Costache, a predat, este de 100%. Datorită rezultatelor sale grozave, în urmă cu o lună a devenit reprezentantul comunității rome la prefectura Constanța și vrea să își extindă succesul asupra conaționalilor săi din tot județul.
Romii din județul Constanța nu mai aveau demult un reprezentant la Prefectura Constanța. Predecesorii lui Ciprian Costache ori au uitat de problemele romilor, ori erau români, ori au fost suspectați de lucruri necurate și concediați. Desemnarea, prin concurs, a profesorului de limbă și literatură romani în funcția de referent 1 A la prefectură și colaborarea acestuia cu Partida Romilor Constanța, care are o „conducere tânără și dornică de rezultate bune”, dă speranțe comunității rome de pe litoral. Ciprian Costache se bucură de respectul romilor săi. Exemple sunt multe. La chemarea lui, zilele trecute, sala de spectacole a Centrului Multicultural „Jean Constantin” Constanța s-a umplut de reprezentanți ai etniei rome. Elevi, studenți, cadre didactice, artiști, toți l-au aplaudat pe profesor și i-au omagiat pe romii de frunte ai Constanței și nu numai. La „acum ori niciodată, să dăm dovezi la lume, că-n aste mai mâni mai curge un sânge de roman”, din imnul României, toți spectatorii romi s-au ridicat în picioare, cu mâna la inimă. Iar la „Jelem, jelem”, imnul țiganilor, șiau aprins telefoanele mobile și au dansat alături de orchestra de romi de pe scenă. A fost un eveniment organizat de Centru Cultural Partida Romilor în cadrul căruia participanții au primit cadouri constând în cărți despre etnia romă.
Singura soluție a romilor este cartea
Ciprian Costache a lucrat timp de șapte ani ca mediator școlar la Școala Gimnazială 14 din fostul sat Palazu Mare, devenit acum acum cartierul cu cea mai mare comunitate de romi din Constanța. „Apoi am fost singurul din județul Constanța care am înființat două grupe care au studiat limba și literatura romani. Peste trei ani, am înființat și o grupă de copii care studiază istoria romilor. Apoi au venit și rezultatele, bineînțeles. Locuri fruntașe pe țară la concursuri”, spune Ciprian.
I se luminează privirea când mărturisește că, dacă acum 7 ani rata copiilor romi neșcolarizați era destul de mare, la ora actuală nu există copil care să nu meargă la școală. „Eu vorbesc, deocamdată, doar despre copiii romi din Palazu Mare, unde am predat eu. Și să știți, copiii chiar își doresc să meargă la școală. Că nu sunt promovați toți, asta e partea a doua. Important e că ei, toți se duc la școală. Cel puțin știu să scrie și să citească, ceea ce pe mine mă bucură foarte tare. Am reușit asta, lucrând pentru ei în fiecare zi, și la fel vreau să fac în tot județul. Singura soluție pentru a răzbate, indiferent a oricărei etnii, este cartea”, afirmă referentul romilor.
Romii sunt cetățeni români
Profesorul Ciprian Costache este și un mare patriot român, spune că iubește țara în care s-a născut. „Bineînțeles că pe actul de identitate scrie cetățean român, etnia nu se mai arată”. Are el un of, că, spre deosebire de celelalte etnii din Dobrogea, comunitatea romă nu prea reușește să fie unită. „Dumnezeu ne-a dat un lucru, acela de a fi țigan. Ar trebui să valorificăm acest lucru, să arătăm ceea ce este mai frumos, pentru că oriunde există anumiți oameni care nu fac cinste. Ceea ce se întâmplă, din punctul meu de vedere, este faptul că se propagă foarte mult niște stereotipuri negative despre romi, dar suntem optimiști, nu ne supărăm”, spune, zâmbind politicos, Ciprian Costache.
Fă Rai, din ce ai
Ciprian Costache știe că va fi greu să își pună în aplicare proiectele. Recunoaște și el că „țigan, care vine din cuvântul grecesc atinganoi, înseamnă omul de neatins”, adică nu dă socoteală nimănui, dar nu se lasă. Nu vrea ca romii să fie considerați o etnie tolerată și, uneori, „o masă de manevră din punct de vedere numeric”. Deviza lui este însă „Fă Rai, din ce ai”. În județul Constanța trăiesc între 15.000 și 17.000 de romi, din estimările sale, deși la recensământul din 2011 figurează doar 3.200 de persoane. „Ce putem face, s-au dat români”. Înregistrările la naștere, vaccinările, educația, atribuirea de locuințe sociale, sunt printre principalele probleme ale romilor, pentru rezolvarea cărora Ciprian Costache este decis să facă demersuri. „Mi-aș dori foarte mult să atragem mai multe fonduri pentru ei. Pentru că, în momentul de față, după câte am observat, ceea ce înseamnă programele și proiectele pentru aceste comunități dezavantajate sunt aproape inexistente”