183 milioane de lei pentru a afla vremea cât mai probabilă

183 milioane de lei pentru a afla vremea cât mai probabilă

Măsurile privind modernizarea infrastructurii de meteorologie la nivel naţional costă peste 183 milioane de lei, cât reprezintă valoarea totală a celor patru proiecte aflate în desfăşurare, care vor asigura o acurateţe mărită a prognozelor.

Modernizarea infrastructurii de meteorologie a fost necesară în contextul în care avertizările de vreme severă au crescut de la an la an, a declarat pentru RRA directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Dacă în 2011 Administraţia Naţională de Meteorologie emitea 1.744 de mesaje meteorologice de vreme severă, în 2018 au fost emise 5.765 de astfel de mesaje, dintre care numai în vară 3.037. În conexiune cu această statistică este nevoie de o modernizare a serviciului meteorologic naţional, astfel încât meteorologii să răspundă provocărilor generate de ceea ce înseamnă creşterea frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteorologice extreme la nivelul României, a spus Elena Mateescu. 

Automatizarea integrală a infrastructurii de meteorologie este posibilă prin derularea a patru proiecte cu finanţare europeană, dintre care unul este deja finalizat, potrivit Elenei Mateescu: “Proiectul finalizat în 2015 a fost prima etapă în ceea ce priveşte finalizarea automatizării sistemelor de suprafaţă, în ceea ce priveşte cele 160 de staţii meteorologice aflate în exploatarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie”.  

Ne puteți urmări și pe Google News